Rafael Toledo (UV): "Mai ha tingut sentit portar mascareta en exteriors"

El catedràtic d'Immunologia de la Universitat de València, Rafael Toledo, assegura que la falta de casos d'òmicron a les UCI anticipa un possible canvi de cicle cap a la fi de la pandèmia

El catedràtic d'Immunologia de la Universitat de València Rafael Toledo a la redacció d'À Punt
El catedràtic d'Immunologia de la Universitat de València Rafael Toledo, a la redacció d'À Punt / À Punt NTC

La fi de l'obligatorietat de la mascareta en espais exteriors ha donat una segona vida l'advertència d'algunes de les veus expertes que havien posat en quarantena la necessitat de la mesura. És el cas del catedràtic d'Immunologia de la Universitat de València Rafael Toledo que aquest dijous als micròfons d'À Punt ha insistit en la tesi que mantenia des de fa mesos: "que mai ha tingut trellat portar mascareta en exteriors".

"No s'havia d'haver recuperat després de deixar de portar-la la primera vegada" defensa Toledo [la mascareta va reimplantar-se a les acaballes de desembre per l'explosió de contagis d'òmicron], que retrau a les administracions la confusió que poden haver generat en la ciutadania per la falta d'informació clara sobre el seu ús i el perquè de la retirada: "La situació és la mateixa ara que fa dues setmanes; llavors era obligatòria i ara no", ha dit.

Ús recomanable en les mascletaes i els castells de Falles

En aquest sentit, adverteix que en exteriors més que l'acumulació de persones és important el temps d'estada o convivència, per la qual cosa veu recomanable l'ús en concerts, estadis de futbol, o les mascletaes i els castells de Falles. "Influeix molt el temps, no és el mateix que estigues en una aglomeració i passes al costat d'una persona infectada i sense mascareta perquè llavors la transmissió és quasi impossible -ha explicat- on hi ha moltes persones i es compartirà molt de temps amb les mateixes persones sense moviment, les situacions sí que són més perilloses per a la transmissió".

Adverteix Toledo que "la fi de l'obligatorietat de la mascareta no és la prohibició" d'aquesta, i advoca perquè les persones normalitzen l'ús, des de la responsabilitat individual en una societat informada, una autonomia que celebra que haja recuperat la ciutadania.

La fi de l'obligatorietat de la mascareta no és la prohibició, se n'ha de normalitzar l'ús

La següent conquista, la normalització de la vida en societat, podria estar més prop, en opinió de l'immunòleg, que veu la llum al final del túnel. "Els casos en UCI estan caient a un ritme que no havíem vist abans" apunta Toledo, que veu en aquesta tendència la confirmació de la hipòtesi que la substitució de la variant delta [més mortífera] per òmicron [més contagiosa però menys letal] pot suposar també el canvi de cicle definitiu en la pandèmia.

"Soc optimista en l'evolució i crec que serà favorable" celebra el catedràtic d'Immunologia que anticipa que al febrer es comprovarà la veritable transcendència d'òmicron, ja que ara mateix "tots els casos greus pràcticament són herència de delta". "En el moment en què vagen buidant-se els hospitals, la clau serà que no se substituïsquen per casos d'òmicron, que és el que estem veient ara. Pot ser la fi de la pandèmia tal com la coneixem".

Els casos d'òmicron no estan substituint els de delta als hospitals. Pot ser la fi de la pandèmia tal com la coneixem

"Òmicron és més lleu, perquè infecta vies altes respiratòries i s'assembla més a un catarro que una pneumònia, infecta molt poc el pulmó, amb la qual cosa no produeix pneumònies. I a mesura que es van donant altes per delta [en UCI] els llits no es reocupen per pacients amb òmicron i per això l'ocupació baixa tan ràpid", detalla Toledo.

El catedràtic destaca la importància de la vacunació en aquest possible canvi de cicle, recordant que la majoria de les hospitalitzacions greus, però sobretot de les morts "no d'ara sinó de fa temps" corresponen a persones sense vacunar. No en termes absoluts, perquè hi ha més persones vacunades que no, però sí en la proporció que els casos greus o letals representen entre aquelles no vacunades.

També et pot interessar

stats