Els quinze pobles rurals de la Comunitat Valenciana on la Covid no ha pogut penetrar

Després d’un any i mig de l’inici de pandèmia, 15 dels 542 municipis de la Comunitat Valenciana han aconseguit esquivar la Covid-19 i continuen sense casos entre els seus habitants

Els quinze pobles rurals de la Comunitat Valenciana on la Covid no ha pogut penetrar / À Punt NTC

15 pobles rurals dels 542 municipis valencians, a on viu el 0,03% de la població, s'han convertit en la resistència que encara esquiva a la Covid-19 després de més d'un any i mig. Aquesta quinzena de localitats segueixen sense tindre cap cas de coronavirus entre els seus habitants des de l'inici de la pandèmia.

La Pobla de Sant Miquel (Racó d'Ademús), Sempere (Vall d'Albaida), Vallés (Costera), Castell de Cabres (Baix Maestrat), Herbers, Palanques i Sorita (Ports), Sacanyet (Alt Palància), Torralba (Alt Millars), Benifato, Bolulla, Confrides i el Castell de Guadalest (Marina Baixa), i Benillup i Famorca (Comtat), superen per poc els 1.600 habitants entre tots, i, segons l'última actualització estadística de la Generalitat a data 15 de setembre, encara no han tingut cap contagi entre el veïnat, en plena baixada de la quarta onada i immersos en la desescalada.

Aquest xicotet grup de pobles s'ha mantingut ferm quasi invariable des de finals de febrer, quan encara eren 21. No obstant això, pràcticament en un any s'han reduït quasi a una setena part, encara que de manera lenta en els últims mesos, des dels 115 de primers d'octubre de 2020, més del 21%, als 15 d'aquest setembre (2,76%).

En general són enclavaments naturals d'interior, amb una mitjana de població de prop d'un centenar de veïns i amb la majoria del veïnat d'una edat avançada. Entre els més grans, al sud del País Valencià, Bolulla amb 418 habitants o Confrides i el Castell de Guadalest, que superen els 200. A les comarques del nord estan Castell de Cabres, amb 17 censats, Palanques amb 31, i a la Vall d'Albaida, Sempere, que arriba als 35 habitants.

Són municipis sense a penes oci, en molts casos fins i tot no tenen botigues ni serveis, amb assistència mèdica alguna vegada a la setmana i pocs bars. El veïnat hi ha viscut pràcticament confinat fent bon ús de les mascaretes i mantenint la distància de seguretat. A més, s'han vist reforçats pel procés de vacunació que ha portat a quasi a la totalitat de la població a estar immunitzada.

També et pot interessar