La química María Vallet protagonitza l'últim mural del projecte Dones de Ciència

Amb aquesta ja són 32 les pintures realitzades en el marc d'aquest programa, que va nàixer per donar visibilitat a les dones dins dels centres educatius

La química María Vallet protagonitza el nou mural de 'Dones de ciència'
La química María Vallet protagonitza el nou mural de Dones de Ciència / Les Naus

La química María Vallet és la protagonista del nou mural del projecte Dones de Ciència de la Universitat Politècnica de València i Les Naus. En aquest cas, està situat a l'IES Malilla de València i és obra de l'artista valenciana Roseta.

Considerada la millor científica espanyola, segons la revista PLOS Biology, i guardonada amb el Premi Jaume I en Investigació Bàsica, Vallet és pionera en el seu camp. Amb el seu treball va descobrir les potencials aplicacions biomèdiques dels materials ceràmics mesoporosos per a la regeneració òssia, entre altres avanços. A més, és una de les tres úniques dones en el rànquing dels cent investigadors espanyols amb índex h més alt en qualsevol àrea de coneixement.

Líder del Grup de Biomaterials Intel·ligents (GIBI) i professora de la Universitat Complutense, Vallet també és una apassionada d'acostar la ciència a tota la societat, especialment al públic més jove, amb qui es desviu per explicar-li tot el que brinda la ciència i el seu treball diari.

Així ho ha demostrat durant la inauguració del mural que li ret homenatge. “A mi m'encanta estar entre xiquets i joves i poder contar-los el que fem i per què. I sens dubte, formar part d'aquest projecte, que acosta la ciència a tot l'alumnat d'aquest centre a través de la meua persona i amb un mural que transmet tanta alegria, és per a mi un autèntic orgull”, ha manifestat, i ha ressaltat que “aquest és, sens dubte, el premi més especial i entranyable de tota la meua trajectòria”.

Per a l'artista Roseta, pintar-lo ha sigut “especialment emotiu”, ja que és el seu primer mural a la ciutat de València. “Ens uneix també a través del kintsugi, tècnica japonesa que tracta de restaurar antigues peces ceràmiques amb fil d'or, igual que ella treballa en la restauració dels ossos”, ha agregat.

Així mateix, Vallet ha destacat que “encara que en els últims anys s'ha avançat molt, cal continuar treballant per motivar, per acostar la ciència al públic més jove i per visibilitzar la figura de les dones”. 

“Aquest mural és el millor premi, el més entranyable de tota la meua carrera”, ha assegurat.

Amb el mural en homenatge a María Vallet, ja són 32 els realitzats en el marc del projecte Dones de Ciència, una iniciativa que compta a més amb el suport de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri de Ciència i Innovació. El novembre passat va rebre el premi al millor projecte singular dels Prismes Casa de les Ciències a la Divulgació 2022, els més importants del país en el camp de la comunicació i divulgació científica.

També et pot interessar

stats