Què fer (i què no fer) en cas d'incendi forestal

Els serveis d'emergència 112 han publicat un manual de prevenció i bones pràctiques davant l'extensió de les flames.

Els serveis d'emergència 112 han publicat un manual de prevenció i bones pràctiques davant l'extensió de les flames
Els serveis d'emergència 112 han publicat un manual de prevenció i bones pràctiques davant l'extensió de les flames

Amb l'arribada de l'estiu i l'augment de les temperatures, salten les alarmes del 112 per avisos d'incendis forestals. Amb la intenció de combatre'ls, els serveis d'emergència han publicat un manual de prevenció i bones pràctiques per a saber què fer davant l'extensió de les flames.

Per a evitar els incendis en els espais naturals, els consells semblen bàsics però s'infringeixen freqüentment, com no tirar puntes de cigarret ni encendre foc fora dels espais habilitats, així com llançar petards. Els residus també poden acabar inflamant-se, i està prohibida la crema de restes agrícoles o forestals durant els mesos d'estiu o els dies amb preemergència de nivell tres.

Durant l'incendi forestal

Si un es troba en una casa a la muntanya i el foc li impedeix fugir, el més segur és mantindre's a l'interior amb les portes, les finestres i les persianes tancades. En cas de tindre mànegues, cal deixar-les obertes dirigides cap a la teulada, sense oblidar cobrir-se abans amb roba mullada i preferentment de cotó.

També, és important desconnectar qualsevol subministrament de combustible i estar atent a les recomanacions de les autoritats a través de la ràdio o el telèfon.

Si s'està en un cotxe i el rodejat el foc

No s'ha de conduir a cegues a través del fum dens. Segons les recomanacions del servei de la Generalitat, cal encendre els fars i els intermitents, tancar les finestres i els punts de ventilació i tirar-se al terra del cotxe.

Si la situació obliga a parar, cal buscar un lloc per a detindre's on el sòl estiga lliure de vegetació i apagar el motor.

Si es camina a peu per la muntanya



Com és evident, s'ha d'intentar apartar-se de la zona per on avança el foc. No obstant això, si el foc ens rodeja, cal tractar quedar-se en un terreny sense vegetació o ja cremat.

Si ens rodeja el foc, cal intentar protegir-se de la radiació, tirar-se a terra darrere d'una gran roca o un tronc, cobrir-se amb terra o arena i, si és possible, refugiar-se en clots o rierols.

També et pot interessar

stats