Quatre receptes per a reaprofitar les sobres dels dinars i sopars nadalencs

Alfonso García, cuiner especialitzat en plats tradicionals, explica com convertir les deixalles en plats suculents

Receptes d'aprofitament per a no tirar res al fem aquestes festes
Ana Moure
30 de desembre 2023 - 19:22

Nadal és sinònim de reunió, de família i de molt de menjar. Després d’aquests dies d’excessos, moltes famílies tenen els frigorífics plens de bols, cassoles i carmanyoles farcides amb les sobres dels dinars i sopars nadalencs. 

Alfonso García Muñoz, cuiner de Malarmat i Bodega la Aldeana, al barri del Cabanyal de València, explica com evitar que aquestes deixalles acaben al fem, reconvertint-les en noves receptes suculentes dignes de qualsevol restaurant. El xef valencià, que s’ha especialitzat a fer lluir els plats més tradicionals de la nostra gastronomia, proposa quatre elaboracions per donar-li una segona vida a plats tan habituals a Nadal com el putxero, el peix o el marisc. 

Croquetes i salsa de verdures amb sobres de putxero

Croqueta de putxero amb crema d'hortalises
Croqueta de putxero amb crema d'hortalises / À Punt NTC

Una de les receptes d’aprofitament per excel·lència a moltes llars són les croquetes, que se solen elaborar amb la part càrnia del putxero, lligades amb una beixamel o roux, envoltat d’una crosta cruixent d’ou i pa ratllat. Però Alfonso García proposa una millora per a donar-li un toc diferent i aprofitar també les restes vegetals. Es tracta d’una crema d’acompanyament que s’obté de triturar les hortalisses amb el brou del putxero i ajustar l’espessor afegint-hi una part dels cigrons. García recomana, si és possible, emulsionar aquesta mescla amb un bon oli d’oliva verge extra, però si volem optar per un producte més econòmic, es pot substituir per altra grassa com ara mantega o nata. 

Arròs rossejat de putxero

Arròs rossejat de putxero
Arròs rossejat de putxero / À P

Una altra recepta que ens permet aprofitar tots els ingredients del putxero, llevat dels fideus, és l’arròs rossejat, que es pot preparar tant en paella com en cassola de fang. Alfonso García defineix el plat com un arròs al senyoret en versió putxero, amb tota la carn i les verdures trossejades i preparades per a menjar a cullerades. Per a elaborar-ho cal fer un sofregit, com en qualsevol altre arròs en paella, afegir-ne els trossos de carn, verdures i els cigrons i barrejar amb el sofregit, completar amb el brou del putxero i deixar al foc fins que l’arròs estiga cuinat i el caldo consumit. 

Truita de peix, salsa mery i ametles

Truita de peix
Truita de peix / À Punt

Per aprofitar les sobres d’elaboracions de peix, ja siga al forn, a la planxa en caldo o en suquet, Alfonso García recomana elaborar una truita. A més de les restes de peix, i d'hortalisses com la creïlla o la tomaca, en cas que l’elaboració prèvia en portara, García proposa afegir salsa Mery (amb all, oli i julivert) i ametles torrades i picades. 

Croquetes de marisc amb coco i espècies

Elaboració d'una beixamel especiada
Elaboració d'una beixamel especiada / À Punt

Un dels principals problemes amb les restes del marisc, destaca el cuiner Alfonso García, és que es queden molt seques. “És com menjar suro”, descriu el cuiner valencià. Per a compensar aquest defecte, “el millor és treballar-ho acompanyat de cremes o beixamels” amb mantega i sal per tal de realçar el sabor. Per això, les croquetes, de nou, poden ser una solució idònia per a donar-li una segona vida digna a les cigales i gambes dels sopars de Nadal. Alfonso García proposa pegar-li una volta a l’elaboració tradicional i fer unes croquetes inspirades en la cuina del nord-est asiàtic. Per a fer-ho podem emprar llet de coco per a fer la beixamel i afegir-hi una barreja d’espècies, com ara curri o algunes de les herbes fresques típiques de les receptes tailandeses. 

També et pot interessar

stats