Els quatre passos per a preparar i administrar correctament una vacuna de Pfizer

La fitxa tècnica fixa un procediment meticulós de descongelació, dissolució i injecció del preparat en dues dosis separades per 21 dies

Els passos per a preparar i administrar correctament una dosi de Pfizer
Els passos per a preparar i administrar correctament una dosi de Pfizer / Marta Galindo

La vacuna de Pfizer/BioNTech, la primera autoritzada a la Unió Europea, és una de les grans apostes en l'estratègia espanyola per a immunitzar contra la Covid-19. El procediment de vacunació amb aquest antigen –anomenat Comirnaty– comporta dues dosis per a completar-se, separades per 21 dies entre la primera de la segona. Els últims dies s'ha obert la porta, però, a una tercera injecció de reforç. Una opció que estudia el Ministeri de Sanitat després que la mateixa farmacèutica ha publicat dades que apunten que aquesta punxada extra pot impulsar "fortament" la protecció contra la variant delta i mantindre durant més temps l'eficàcia garantida del 96,2%.

La fitxa tècnica de la vacuna preveu un estricte procediment, arreplegat en una guia del Ministeri de Sanitat, amb tres etapes principals: descongelació, dissolució de la vacuna i injecció. Unes pautes que tot el personal sanitari ha de seguir al peu de la lletra per a garantir la correcta administració del fàrmac. Aquests són els passos que s'han de seguir:

Jonathan Torres, un dels infermers responsables de la vacunació contra la Covid-19 al centre de salut de Sogorb, fa una demostració del procediment que cal seguir per a preparar la vacuna de Pfizer

Descongelació

És el pas previ a la dilució. La vacuna de Pfizer es presenta en vials multidosi que es conserven a temperatures molt baixes (entre -60 °C i -90 °C). Cal descongelar-los abans d'administrar-se. S'ha de tindre en compte que una vegada descongelat, el fàrmac no es pot tornar a congelar. Es tarda vora tres hores si es manté en un frigorífic a una temperatura d'entre 2 i 8 graus centígrads i, una vegada descongelat, el vial pot conservar-se a la mateixa temperatura fins a un mes sempre que no s'haja diluït ja amb sèrum salí. 

La guia, tot i això, dona una segona possibilitat: descongelar els vials a temperatura ambient (fins a 30°C) per a usar-se immediatament. En aquestes condicions, la descongelació es realitza en vora trenta minuts i la vacuna sense diluir pot conservar-se únicament durant dues hores a aquesta temperatura. 

Dissolució

Per a poder administrar-se, les vacunes s'han de diluir en sèrum fisiològic (clorur de sodi) al 0,9%. Aquest procediment pot realitzar-se al mateix punt de vacunació o prèviament, sempre que el temps entre dilució i administració de les dosis no supere les sis hores. S'han de seguir les pautes següents:

  • Esperar que el vial de Pfizer arribe a la temperatura ambient i, abans de diluir-lo, girar-lo suaument deu vegades, sense agitar.
  • En cada vial multidosi de vacuna han d'injectar-se 1,8 mil·lilitres de sèrum salí (no inclòs en l'envàs del fàrmac) amb una agulla de 0,8 mm o 21G (o més estreta) i amb una tècnica asèptica. La quantitat excedent del sèrum no és aprofitable i s'ha de depositar en un contenidor de residus biològics.
  • Després d'injectar el sèrum salí al recipient de la vacuna, i abans de retirar l'agulla, s'ha d'igualar la pressió dins del vial retirant 1,8 ml d'aire amb la xeringa buida on estava el diluent.
  • Posteriorment, cal tornar a girar suaument el vial deu vegades, sense agitar-lo.

La vacuna diluïda es presenta com una solució blanquinosa amb 2,25 ml de contingut i sense partícules visibles. Si en presentara alguna, o un color alterat, ha de rebutjar-se. El preparat resultant s'ha de mantindre entre 2°C i 30°C de temperatura i s'ha de rebutjar a les sis hores de la dilució.

Extracció

Cada vial de Pfizer permet extraure almenys sis dosis de 0,3 ml de vacuna diluïda en sèrum, segons especifica la farmacèutica. Una vegada carregada la dosi en la xeringa –per a evitar pèrdues de producte en aquest procediment es recomana usar la mateixa agulla–, cal llevar les bambolles d'aire. 

La guia de Comirnaty assenyala clarament que no es poden extraure fraccions de dosis d'un vial per a ser completades amb un altre vial, per la qual cosa si la quantitat de vacuna que queda al vial no és suficient per a obtindre una dosi completa de 0,3, cal rebutjar-lo. Les dosis de vacuna obtingudes del vial poden quedar-se en les xeringues a temperatura ambient durant el temps d'estabilitat de la vacuna, és a dir, sis hores. 

Administració

La vacuna s'inocula per via intramuscular a la zona del deltoide i no és necessari desinfectar la pell. L'agulla ha de penetrar prou per a assegurar que la vacuna s'injecta per complet a la massa muscular.

També et pot interessar

stats