Fins a quan tindrem migdies càlids i nits tropicals?

La massa d’aire càlid continuarà sobre el territori almenys el que queda d’octubre, ara per ara no s’albira un canvi de tendència en els pròxims dies

Primeres clarors d'aquest dimarts a la platja d'Oliva
Primeres clarors d'aquest dimarts a la platja d'Oliva / Carmen Lledó

La roba d'abrigar haurà d’esperar a eixir de l’armari. Sembla que almenys fins que no canviem la pàgina del calendari, per a donar la benvinguda a novembre, no recuperarem unes temperatures pròpies d’aquests dies de tardor. Durant el que resta de setmana, les màximes s’acostaran als 30 graus en algunes comarques en les hores centrals del dia, i assoliran valors quasi estiuencs, mentre que les nits continuaran sent tropicals en alguns municipis, amb els termòmetres per damunt dels 20 graus.

La matinada de dimarts, les mínimes han sigut especialment cridaneres en alguns municipis de les muntanyes del sud. A Balones i Sella s’han situat en els 21 graus, segons les dades de l’Associació Valenciana de Meteorologia, Avamet, mentre que altres poblacions com ara Busot, Xixona, Tàrbena, Alcoleja o Agres han tornat a tindre, una vegada més, una nit tropical.

Mínimes registrades durant la matinada d'aquest dimarts
Mínimes registrades durant la matinada d'aquest dimarts / À Punt NTC

La nit de dimarts a dimecres seguirà la mateixa tendència. De fet, fins i tot poden repuntar les mínimes respecte a les de la nit de dilluns, perquè el cel cobert impedirà el descens de les temperatures. Per tant, en molts municipis molestarà, una nit més, el cobertor per a dormir i, pel que fa als registres de mínimes, potser continuaran acumulant-se nits tropicals, amb mínimes de vint graus en amunt.

De fet, a València ja arriben a les 113 nits tropicals enguany, el que suposa, segons l’Agència Estatal de Meteorologia, el nombre més gran de nits tropicals des del 1938, any d'inici de la sèrie de dades.

Aquesta situació de calor inusual sembla que va per a llarg. Ara per ara, les previsions encara no veuen la retirada de la massa d’aire saharià, instal·lada sobre el nostre territori i, per tant, no s’albira una baixada de les temperatures. La successió de borrasques sobre l’Atlàntic desplaça la massa d’aire nord-africà cap al nostre territori i, per això, a més de valors càlids, tenim des de fa uns dies un ambient calitjós.

Aquesta massa d’aire càlid està deixant al territori temperatures entre cinc i deu graus per damunt de les temperatures habituals a l'octubre. Els registres superiors als habituals destaquen especialment en comarques com el Comtat o l’Alcoià, on no abandonen les màximes que, fins i tot, superen els 30 graus i les nits tropicals en algunes poblacions elevades.

Les bones temperatures, a pesar que molts tenen ganes de perdre-les de vista, sembla que seran unes bones aliades del sector turístic en el pont de Tots Sants, perquè aleshores encara no es preveu la retirada de la massa d’aire càlid i probablement tindrem unes jornades d’ambient agradable. Les temperatures càlides tradicionalment afavoreixen els moviments de gent i l’ocupació, especialment en la franja costanera, on el bon oratge sempre resulta un reclam. 

També et pot interessar

stats