La qualitat de vida a la Comunitat Valenciana: mites i realitats
Segons les últimes dades de l'INE, el 2021 s’han impulsat quasi tots els indicadors que determinen les condicions de vida a la Comunitat Valenciana
València ha sigut destacada recentment com la millor ciutat del món per a viure, segons la classificació elaborada per InterNations que es va anunciar a finals de novembre. Però, reconeixements a banda, com és la qualitat de vida dels valencians i les valencianes? Almenys segons les últimes dades publicades per l’Institut Nacional d’Estadística (INE), el 2021 han millorat quasi tots els indicadors que determinen si els valencians tenim unes bones condicions de vida, després del descens de 2020.
El sociòleg Alexis Lara, amb premi extraordinari per la Universitat de València, explica que aquestes dades contrasten sobretot amb les de 2013 o 2014, en què la Comunitat Valenciana liderava en diversos índexs negatius com els desnonaments o l'educació. El sociòleg declara que "la Comunitat encara té el focus posat en el turisme, però a partir del 2016 ens hem centrat més en l'àmbit social i existeixen més mesures per a garantir l'estat de benestar, com ara els llibres gratuïts per als estudiants".
La Comunitat Valenciana es troba en cinquena posició d'entre totes les comunitats autònomes espanyoles amb millors nivells de qualitat de vida, superada per Cantàbria, Aragó, La Rioja i Navarra, sempre segons les últimes dades de l'INE. En comparació, a més, cal destacar que ens trobem quasi dos punts per damunt de la mitjana nacional i que les tendències van, en general, a l'alça. En aquest aspecte, Lara afirma que la realitat es troba vinculada al benestar: "existeix el mite que els valencians som uns meninfots, que en el nostre territori podria haver-hi corrupció i ens conformaven, però s'ha comprovat que podem trencar amb això i que estan canviant les coses", destaca.
L’Indicador Multidimensional de Qualitat de Vida (IMCV) de l'INE té en compte nou categories, o dimensions, per tal d’abastar tots els aspectes de la vida d’un ciutadà comú. I ofereix dades autonòmiques i d'evolució al llarg dels anys. Aquestes dimensions comprenen des de l’aspecte laboral, el social, l'educació o l'entorn i medi ambient.
Les tendències milloren respecte als anys anteriors
En aquest últim gràfic es pot deduir que les tendències van millorant respecte al 2008, que és l'any base que l'INE agafa com a comparativa, amb una mitjana nacional de 100 i que la nostra comunitat autònoma supera des del primer any. Si la dada es troba per damunt de 100, significa que la qualitat de vida és positiva i, actualment, a la Comunitat Valenciana superem aquest nivell en cinc de les set categories mostrades. A l'estudi complet de l'INE, es poden trobar dues categories més i fins a 55 indicadors que intervenen en el càlcul total.
En tot cas, no tot és positiu. Els únics aspectes que han empitjorat són el del treball i el de l'oci i relacions laborals, tot i que no per molta puntuació. Cal destacar la millora significativa en l'educació, la seguretat física i personal i a l'entorn i medi ambient, ja que aquests es trobaven per sota de 100 i tots tres han superat la mitjana nacional.