El punt de ganxo convertit en obra d’art urbà reivindica el paper de la dona i en especial de la dona rural

En el Dia internacional del Punt de Ganxo, nombroses iniciatives utilitzen el seu treball artesanal per a enaltir el treball de la dona al món rural

Disseny dedicat a la crianza dels fills
Disseny dedicat a la crianza dels fills / HilandoVidas.es / Javier Civera

Les besàvies mai s'ho haurien imaginat, però moltes àvies valencianes, sí. Elles hui dia no sols ho imaginen, ho veuen. Veuen com el seu treball silenciós de molts anys, resultat d'una agulla, d'un fil i de moltes hores, amb el qual abans teixien cobertors per a la família i bosses per al pa, actualment, a més a més, s'ha convertit en un valuós treball artesanal.

L'artesania ja fet el pas següent. I moltes ciutats i pobles per tot arreu l'han convertida en obres d'art urbà. Tot aquest esforç el fan amb una doble finalitat: d'una banda, embellir l'espai o superfície que té la sort de rebre un disseny de punt de ganxo. A més a més, i igualment important, fer valdre el treball de la dona, especialment la dona rural. Visibilitzar-la.

Un d'aquests col·lectius és Hilando Vidas, el col·lectiu de teixidores de Xestalgar que agrupa una vintena de dones en aquest poble dels Serrans. El projecte va nàixer a les Alcubles l'any 2016. Al grup li agrada commemorar el Dia Internacional de la Dona Rural i qualsevol dia dedicat a les dones. I el seu treball ens recorda des d'algun edifici emblemàtic de ciutats com València.

Un carrer de Xestalgar / HilandoVidas.es /Javier Civera
Un carrer de Xestalgar / HilandoVidas.es /Javier Civera / HilandoVidas.es/Javier-Civera

És un projecte obert a totes aquelles persones interessades en el tricot, el punt de ganxo i teixir, amb el qual podem col·laborar de moltes maneres. Un dels seus dissenys més populars són els hexàgons que estan visibles a la plaça de la Mare de Déu de València, que fan referència als ruscos de les abelles, que com elles mateixes diuen, és un "animal que treballa en equip per un bé comú. Així som nosaltres". I per què no, cal recalcar que tornar a comprar el pa amb bossa de punt de ganxo ajuda a eliminar el problema de les bosses de plàstic.

Disseny de Hilando Vidas per a homenatjar la maternitat
Disseny de Hilando Vidas per a homenatjar la maternitat / HilandoVidas.es/Javier-Civera
Edicions anteriors en homenatge a la dona rural
Edicions anteriors en homenatge a la dona rural / Europa Press

Una artesania que aporta calidesa a la comunitat

Un bon exemple per tal de demostrar que les dones valencianes no estan a soles són, també les teixidores d'Etzatlán. Elles el 2019 van ser Rècord Guinness amb el pavelló de teixit més gran del món, que va fer més de 2.832 metres quadrats de teixit. La idea va nàixer d'una mare i una filla: María Concepción Siordia Godinez i la seua filla Lorena Ron. 

'Cielo Tejido'
'Cielo Tejido' / EFE Francisco Guasco

També et pot interessar

stats