Puig: "El moment més difícil ja ha passat"

Ara per ara no es preveu desallotjar més municipis, segons ha assegurat el president de la Generalitat

El president Ximo Puig, aquest diumenge a Barraques
El president Ximo Puig, aquest diumenge a Barraques / À Punt NTC

“El moment més difícil ja ha passat” pel que fa a l’incendi forestal originat aquest dijous a Vilanova de Viver (Alt Millars), segons ha explicat el president de la Generalitat, Ximo Puig, passades les 20 hores, des del centre de comandament avançat ubicat a Barraques.

El cap del Consell ha explicat que el perímetre no ha avançat i la superfície cremada es manté en 3.800 hectàrees, però hi ha zones que continuen en flames. "Entre les 16:30 i les 18:00 hem viscut moments d'enorme dificultat i s'ha posat a prova el pla de contingència, amb dos punts amb una intensitat enorme per la força del vent", ha afirmat Puig. "Per això és una molt bona notícia haver superat el dia de hui en aquestes condicions".

Puig espera que la finestra d'oportunitat que s'obri des de les 20 hores fins a les 4 de la matinada, en què l'oratge millorarà, ajude a tindre més control de la situació. A partir d'aquest moment, el vent tornarà a bufar de ponent.

El president també ha informat que ja s'han retirat els díhuit mitjans aeris que han treballat en l'extinció aquest diumenge, i durant la nit seran 500 les unitats terrestres que continuaran lluitant contra el foc. Durant la jornada, un bomber forestal ha patit contusions en una mà a causa d'una caiguda i l'han traslladat al centre de comandament avançat perquè l'hi atengueren els serveis sanitaris. 

Les actuacions de l'efectiu que treballa en l’extinció del foc s’ha centrat aquest diumenge al barranc de la Maimona, on ha reviscolat el foc. La causa d’aquesta revifada han sigut les fortes ràfegues de vent de ponent, de més de 50 quilòmetres per hora. L'objectiu prioritari és que les flames no arriben al parc natural de la Serra d'Espadà.

De moment no es preveu desallotjar més municipis, però les 1.500 persones evacuades per l'incendi forestal de Vilanova de Viver no podran tornar a casa aquest dilluns, segons han informat a À Punt NTC fonts de la Conselleria de Justícia i Interior. A Aragó, però, les 250 persones desallotjades dels municipis afectats pel foc han començat a tornar a casa al llarg de la vesprada.

Els municipis desallotjats a hores d'ara són Montanejos, amb les pedanies de La Alquería i La Artijuela, i la Pobla d'Arenós, amb les pedanies de Los Calpes, Los Cantos i La Monzona, a més de la Font de la Reina, Montant i Aranyel.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, visitarà les zones afectades aquest dilluns, des de les 11:00 hores, acompanyat del president Puig i de la delegada del govern, Pilar Bernabé. 

Risc extrem en tota la Comunitat Valenciana

El Centre de Coordinació d'Emergències de la Generalitat ha informat que el nivell de preemergència per risc d'incendis forestals per a aquest dilluns és extrem en tota la Comunitat Valenciana. 

Davant d’aquesta situació, corresponent al nivell 3 de Previfoc, el més extrem, la Generalitat prohibeix fer qualsevol foc, encara que estiguera autoritzat en el Pla Local de Crema.

També et pot interessar

stats