Puig demana prudència i esperar al 6 de setembre per a la desescalada: "Encara tenim una incidència important a les UCI"

El president alerta que les xifres d'ocupació hospitalària baixen més lentament que les de contagis i apel·la a la responsabilitat ciutadana mentre avança la vacunació

El president de la Generalitat, Ximo Puig, en roda de premsa
El president de la Generalitat, Ximo Puig, en roda de premsa / Europa Press

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha insistit aquest dimecres que la situació sanitària actual exigeix la "màxima prudència" per a abordar la desescalada a partir del 6 de setembre i no abans, ja que ha advertit que la pressió hospitalària baixa "molt lentament". "Hem d'esperar perquè encara tenim una incidència a les UCI important", ha puntualitzat sobre la possible reobertura de l'oci nocturn. Una qüestió, ha garantit, en què la Conselleria de Sanitat estudia els plantejaments del sector per a poder tornar a l'activitat amb seguretat unificant protocols.

Puig ha realitzat aquestes declaracions després de presentar un pla de salut mental al Palau de la Generalitat juntament amb la vicepresidenta i consellera de Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, i la de Sanitat Universal, Ana Barceló, que no han comparegut.

En la roda de premsa, el cap del Consell ha posat l'accent en el fet que encara "queda molt temps" fins al dia 6 de setembre, quan finalitzen les restriccions vigents a la Comunitat Valenciana, com ara el toc de queda nocturn i la limitació de les reunions socials a un màxim de deu persones en els 68 municipis amb més risc epidemiològic. Ha reconegut, però, que la reobertura "en principi es pot plantejar si continuen les dades en la direcció actual i la vacunació continua accelerant-se".

El president ha destacat que "probablement" aquest dijous el 70% de les persones majors de 12 anys —la població vacunable que contempla l'estratègia espanyola— tindran ja la pauta completa, amb la qual cosa "tot són notícies positives per a la immunització de la Comunitat Valenciana". Ha remarcat, a pesar d'això, que l'ocupació en hospitals de pacients amb Covid-19 baixa més lentament que la incidència acumulada. "És una situació que per descomptat exigeix la màxima prudència perquè la pandèmia encara està molt present", ha rematat, per a tornar a apel·lar a la corresponsabilitat de la ciutadania.

Tant la xifra de malalts amb coronavirus ingressats en hospitals com en UCI encadena vora deu dies de descens, des del passat 9 d'agost. Va ser aleshores quan es va registrar el que sembla el pic de pacients crítics en cures intensives en aquesta quarta onada de la pandèmia a la Comunitat Valenciana —considerada cinquena a Espanya—, un total de 115. 

També et pot interessar

stats