Els suïcidis augmenten un 30% durant 2020 entre les persones de 20 a 39 anys

El Consell anuncia un pla de xoc amb una xarxa de 10 hospitals de dia i de grups experts per a joves

Un moment de la reunió, aquest dimecres, al Palau de la Generalitat
Un moment de la reunió, aquest dimecres, al Palau de la Generalitat / GVA

Els suïcidis de joves entre 20 i 39 anys s'han disparat un 30% durant 2020, mentre que ha baixat la xifra de majors de 60 anys que es lleven la vida. Així ho ha assegurat en roda de premsa el president del Consell, Ximo Puig, que ha anunciat les mesures amb les quals el govern valencià vol fer front a aquesta realitat. La Generalitat crearà de forma immediata, i a càrrec del pressupost de 2021, tres hospitals de dia per a xiquets, xiquetes i adolescents, tres equips d'intervenció intersectorial i tres equips per a casos d'alta complexitat, un per cada província de la Comunitat Valenciana, ha dit Puig.

L'executiu valencià també ha anunciat la creació d'una xarxa d'agents de salut mental, que treballarà conjuntament amb Labora, i que donarà suport als joves que tinguen algun tipus de malaltia mental.

Ximo Puig ha fet aquestes declaracions en acabar la reunió de treball per a la presentació del pla de xoc en salut mental dirigit a xiquets, xiquetes i joves de la Comunitat Valenciana, en la qual també ha participat la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, la de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, i el Comissionat de la Presidència de la Generalitat per al Pla Valencià d'Acció per a la Salut Mental, Drogodependències i Conductes Addictives, Rafael Tabarés.

270 professionals i vora 70 milions d'inversió

El mateix Tabarés, en la roda de premsa posterior, ha explicat que en 2020 la xifra de suïcidis ha baixat lleugerament i ha destacat un descens del 21% en els majors de 70 anys sobre l'any anterior. A més, afirma que la xifra es manté entre els 40 i els 70 anys, però que dels 20 als 39 anys ha augmentat un 30%.

"Pretenen que gent capacitada, que té un trastorn mental greu i que és jove, es complemente amb els equips de salut mental per a acompanyar les persones joves que aquests anys comencen a tindre problemes", ha explicat Tabarés, que també ha posat l'accent en l'educació i en la formació. El Consell preveu, entre altres mesures, un pla de treball per a joves en problemes mentals greus, que tindrà 13 milions de pressupost i que suposarà la contractació de 450 persones com a agents de salut.

També en relació amb aquest tema, Ciutadans ha demanat al Consell que amplie els recursos dels quals disposen actualment els xiquets i adolescents valencians amb problemes de salut mental davant el "preocupant" augment de casos que s'han detectat des de l'inici de la pandèmia. En aquest context, la diputada de la formació, Maria Quiles, ha presentat una proposició no de llei en què demana aquest reforç.

També et pot interessar

stats