El professorat associat universitari comença una vaga indefinida intermitent

La Plataforma PDI Precarietat lluita des de fa anys per l’aprovació i aplicació d’un conveni col·lectiu "fantasma"

Opositors i opositores s'examinen de les proves MIR a una aulari de la Universitat de València
Aula de la Universitat de València en una imatge d'arxiu / Sabina Garcés

El professorat associat de les universitats públiques espanyoles comença dimarts una vaga indefinida intermitent, en contra de les mesures de la llei orgànica del sistema universitari (LOSU), que afecten el Personal Docent i Investigador (PDI) laboral de les universitats públiques espanyoles. El 40% del professorat espanyol és associat, més de 40.000 persones a tot el país, de les quals 4.500 treballen a les universitats públiques valencianes.

La protesta, impulsada per l'Associació Estatal del Professorat Associat de les Universitats Públiques, es realitzarà tots els dimarts, dimecres i dijous i durarà fins que se'ls donen "garanties fefaents d'estabilitat" i de conversió dels contractes temporals en contractes indefinits.

La presidenta de l'associació, Isabel de la Cruz, ha lamentat que l'intent de posar fi a la precarietat en l'àmbit universitari "significa únicament l'acomiadament dels precaris, com els professors associats", però "no posa fi a la precarietat, per com hi apareix de nou la figura del PDI Associat o la del professor substitut a la norma".

De la Cruz ha lamentat que "la cordialitat a les reunions mantingudes amb el Ministeri d'Universitats no s'ha vist confirmada a la redacció de la LOSU". "El Ministeri no vol acceptar la responsabilitat en aquest assumpte", ha denunciat.

Així mateix, el professorat associat reivindica "el caràcter indefinit dels contractes del PDI Associat sense necessitat de concursos; el reconeixement de les hores efectives de treball (a cada hora de classe li corresponen quatre de preparació) i la promoció del PDI Associat a les categories superiors a què estiga acreditat". També reclama "el dret al cobrament de quinquennis i sexennis", igual que les altres figures contractuals, i el ple dret a la participació en la investigació.

Alta taxa de temporalitat del professorat associat

La temporalitat del Personal Docent i Investigador (PDI) de les universitats públiques espanyoles se situa entorn d'un 40% de les plantilles de professorat universitari i afecta, sobretot, el PDI Associat. "Aquesta altíssima taxa de temporalitat, que també afligeix altres sectors de l'administració pública, ha sigut objecte de censura i desaprovació per part d'instàncies europees i ha obligat a iniciar processos de consolidació de treballadors temporals de les administracions públiques", ha advertit l’associació, que tem acomiadaments massius.

Única autonomia sense conveni

En el cas de les universitats valencianes, l’entitat reivindica, a més, l'aplicació definitiva i amb caràcter retroactiu des de gener del 2019 del conveni col·lectiu del personal laboral de les universitats, ja que és l'única comunitat autònoma de tot l'Estat que no té aquest conveni. Fonts de la Plataforma PDI Precarietat han afirmat que fa anys que lluiten per l’aprovació i aplicació d’un conveni col·lectiu "fantasma".

A més, s'exigeix que s'abonen amb caràcter retroactiu, a partir de gener del 2019, els increments retributius compromesos. "Cal fer notar que aquesta comunitat autònoma és l'única que no té un conveni que regule les relacions laborals entre les universitats i el personal laboral", afig l'associació.

Segons l'associació, "sempre que arriben les eleccions, es promet una solució" que no arriba. A les portes de les anteriors eleccions generals i autonòmiques també es va anunciar la signatura d’aquest conveni, però "mai ha entrat en vigor".

També et pot interessar

stats