Els professors associats: "Som mà d'obra qualificada molt mal pagada"

Vora 4.500 docents valencians amb aquest contracte estan cridats a vaga a partir de dimarts

Els professors associats reclamen un sou digne / À Punt NTC

"Una retribució molt precària a canvi d'un esforç molt gran". Açò és el que denuncien els professors associats, que demanen, entre altres, un salari més ajustat a la seua vàlua i experiència professional. Per a reivindicar les millores, vora 4.500 docents que treballen amb aquesta classe de contracte en universitats valencianes estan cridats a una vaga indefinida intermitent que començarà el 31 de gener, amb una concentració a les 11:00 al Palau de la Generalitat, i continuarà els dimarts, dimecres i dijous.

La parada, que té un abast estatal i està dirigida a 30.000 professors associats de les universitats públiques espanyoles (el 40% dels docents), l'organitza la Plataforma del PDI Precariat contra la nova llei d'universitats (LOSU). Tal com explica Isabel de la Cruz García, presidenta de l'Associació Estatal del Professorat Associat de les Universitats Públiques, l'organització considera que la LOSU perpetua la precarietat d'aquests docents i contempla acomiadaments.

El professorat associat té un tipus de contracte laboral temporal amb dedicació a temps parcial que pot anar des de les 6 fins a les 12 hores. Eixe temps el divideixen al 50% entre hores docents i hores dedicades a les tutories, i el salari oscil·la entre els 4.100 euros bruts a l'any fins als 8.300. En altres paraules, entre 350 i 690 euros mensuals, una quantitat que consideren insuficient.

Una situació que diuen, no els compensa si a més han de fer desplaçaments, que en algunes ocasions suposen 50 o 60 quilòmetres d'anada i tornada dues vegades per setmana.

Amb tot açò, el que reivindiquen és cobrar el doble del que guanyen ara, "uns 10-12 euros l'hora", la qual cosa seria al voltant de 800- 900 euros mensuals. Una cosa que "tampoc seria de l'altre món", tal com diuen els professors adjunts Joan Garcia Perales i Vicent Montroig, que no es troben valorats per les administracions públiques.

A més de la pujada salarial demanen altres millores com el reconeixement que a cada hora de classe li'n corresponen quatre de preparació; la promoció a categories superiors a les que estiga acreditat; el dret a cobrar quinquennis i sexennis com les altres figures contractuals, i el ple dret a la participació en la investigació. En concret, a la Comunitat Valenciana exigeixen que es faça efectiu "el conveni col·lectiu per al personal laboral de les universitats públiques", que, assegura la Plataforma, "es va anunciar a so de bombo i platerets" abans de les anteriors eleccions generals i autonòmiques, però que mai ha entrat en vigor.

També et pot interessar

stats