Els professionals d'atenció primària denuncien la falta de col·laboració per a fer un seguiment dels contagis

La vicepresidenta de la Sovamfic, Ana Sarrión, afirma que fer el seguiment "és difícil" perquè molts joves no despengen el telèfon, "ja que és difícil renunciar a les vacances i quedar-se a casa"

Ana Sarrión a 'Les notícies del matí'
Ana Sarrión a 'Les notícies del matí' / À Punt NTC

La vicepresidenta de la Societat Valenciana de Medicina Familiar i Comunitària (Sovamfic), Ana Sarrión, ha destacat a Les notícies del matí que els professionals d'atenció primària els està resultant molt díficil fer un seguiment correcte dels contactes de les persones positives, especialment entre la gent jove, que són el col·lectiu amb un nombre més elevat de contagis.

El fi de l'estat d'alarma i l'alleugerament de les restriccions, com la reobertura de l'oci nocturn i el fet de poder-nos llevar la mascareta en determinades circumstàncies, ha anat lligat a un repunt en els contagis, que han arribat a uns nivells preocupants. S'està produint una allau de contagis entre el col·lectiu dels més joves que encara no està immunitzat i això es tradueix en una pressió assistencial "que recau en l'atenció primària", segons ha indicat Sarrión.

El fet que aquest grup de persones passe la malaltia de manera més lleu fa que no hi haja un increment d'hospitalitzacions o d'entrades a l'UCI, però sí que hi haja més pressió assistencial en l'atenció primària. D'aquesta manera, la vicepresidenta de la Sovamfic reconeix que mentre els números d'assistència hospitalària "són molt bons", l'epidèmia està ara en la població que acudeix a l'atenció primària, i "a la qual cal fer el diagnòstic, el seguiment i rastreig dels casos".

"El seguiment és difícil perquè moltes persones no agafen el telèfon, ja que és difícil renunciar a les vacances i quedar-se a casa"

Segons ha explicat, per exemple, en el centre que treballa, en les últimes 24 hores han rebut 20 consultes inicials de persones que van telefonar amb símptomes i, després de les proves van eixir 15 positius, tots ells joves. "La gent jove incrementa el nombre, és la que demana assistència i la que és més difícil de controlar, ja que tenen resistència a fer-se les proves", indica.

"El seguiment és difícil perquè moltes persones no despengen el telèfon, ja que és difícil renunciar a les vacances i quedar-se a casa", afig. En aquest sentit, assenyala que els contagiats només es preocupen de demanar la prova per a veure si són positius i "després ja no tenen la consciència que poden infectar uns altres i no responen de forma responsable".

Preocupa les infeccions en la població vacunada

A més, ha assenyalat que als professionals també els preocupen les reinfeccions entre la població vacunada, sobretot en la gent major, perquè "la vacuna et protegeix personalment, però pots contagiar-te i no desenvolupar una malaltia greu, però sí que pots ser-ne transmissor".

Ana Sarrión reconeix que els professionals "estan cansats", perquè amb les vacances els equips d'atenció primària "no té suficients substituts". A això, cal afegir, segons ha dit, el treball de la vacunació i que "els contractes Covid no són els mateixos que abans".

També et pot interessar

stats