Començar per l'ensalada i altres consells per a suavitzar els excessos de Nadal

Un nutricionista i un cardiòleg ens expliquen el que hem de fer per a gaudir dels menjars de Nadal sense que la salut es ressenta

Els excessos de Nadal poden ser perillosos per a la salut / À Punt NTC

"La salut és un bé que es valora quan es perd", sentencia Felipe Baier, nutricionista i portaveu del Col·legi de Nutricionistes de València. Un pensament que cal tindre molt present, especialment a Nadal, quan els menjars copiosos s'acumulen durant setmanes.

Per descomptat, és completament raonable que la dieta canvie durant les festes, però s'ha d'evitar caure en els excessos si es volen conservar els hàbits saludables, sobretot aquelles persones amb problemes gastrointestinals, diabetis o malalties cardiovasculars. Per tal de protegir la salut en aquesta època que altera la rutina, Baier i Victor Girbés, cardiòleg de l'Hospital General de València i membre de la junta directiva d'INSVACOR (Institut Valencià del Cor), ens donen aquests consells.

L'ensalada hauria de ser la prioritat, no part de la decoració

La gran oblidada dels menjars de Nadal és l'ensalada. Quan es fa pareix que siga part de la decoració de la taula, però en realitat hauria de ser el plat estrela. "Ha de ser el primer que mengem, perquè conté vitamines, minerals i fibra, i això és salut", explica Baier.

No cal obsessionar-se a seguir la dieta i és comprensible caure durant les festes en alguns excessos, "però podem fer-ho millor: primer els vegetals i després la resta". Així, anima a adoptar una actitud d'atenció plena cap als productes que no es mengen la resta de l'any, com el torró o els polvorons. "Fixar-se bé en el gust, l'aroma i la textura, ser conscients del que ens agrada i el que no" i no menjar per menjar.

Evitar caure en conductes compensatòries

Fartar durant dies i compensar-ho menjant només verdura les setmanes següents és un error d'alimentació molt comú. "És un problema de conducta compensatòria: pensem 'ara ho faig malament i després ho faré bé', però hauríem de fer-ho bé sempre", explica el nutricionista. Per a seguir una alimentació equilibrada en aquestes dates, un dels productes als quals haurem de prestar una atenció especial és als torrons, ja que són molt rics en greix i sucre, però no tenen ni vitamines, ni minerals ni fibra. "A més no sacien la fam, però agraden moltíssim i donen energia", per la qual cosa es pot pecar i abusar-ne. "És un aliment per a consumir de manera puntual, i no per al dia a dia", assenyala Baier.

Peix i fruites seques, aliments indispensables per a les persones delicades de salut

Els dinars s'allarguen, els sopars comencen tard… així i tot, Girbés insisteix en la importància de no saltar-se les cinc menjades al dia. Les persones que han patit infarts o són diabètiques, a més, hauran d'estar especialment alerta en la forma en què preparen el menú i els plats que consumiran. Cuinar els aliments a la planxa o al forn en llocs d'optar pels precuinats o fregits és la millor opció. En el menú no hauria de faltar l'ensalada i les fruites seques naturals entre la picadeta, i el peix blau com a plat principal. Com a postres és molt recomanable alguna fruita de temporada i de proximitat, com la taronja.

Continuar practicant activitat física

Per a pal·liar els excessos, Girbés recomana no deixar de costat l'exercici físic. "Hauríem de fer una activitat els dies menys festius i mantindre-la en els dies laborables", apunta el cardiòleg.

En aquest sentit, s'ha de tindre en compte que les persones malaltes no poden assumir una sobrecàrrega de greixos i glucosa, "cosa que normalment va acompanyada d'un gran sedentarisme", molt habitual en un període de vacances.

A banda d'aquests consells, els professionals posen el focus en altres aspectes. El consum d'alcohol es dispara en aquesta època i és important reduir-lo perquè "és cancerigen en molts nivells", diu Baier. Per tant, "es pot beure, però sempre amb moderació", afig Girbés.

També es recomana calcular bé les racions per a preparar el menjar, ja que segons el portaveu del Col·legi de Nutricionistes, "el 40% del que es produeix a Espanya es balafia". Si ens hem excedit, sempre es poden menjar les sobres l'endemà.

A més, en cas de trobar-se malament, Girbés recomana no esperar a acudir a la consulta. "Hi ha gent que ho retarda per a no amargar-li el Nadal a la família o perquè ve algú de fora, però açò es pot traduir després en descompensacions i patologies més greus", explica.

Finalment, quan estem a la taula cal tindre cura amb comentaris com "em posaré com una vaca" o "després d'açò hem de fer dieta", ja que no sabem com poden afectar aquestes paraules a altres persones que puguen tindre una relació complicada amb l'alimentació.

També et pot interessar

stats