Falsos mites dels menjars i sopars de Nadal: eres víctima d'algun?

Calmar la consciència menjant torró o dolços amb 0% de sucre o dinar amanida la nit de Nadal o de Cap d'Any són alguns dels errors més freqüents aquestes festes

Companys d'empresa celebren els Nadals
Companys d'empresa celebren l'arribada de Nadal / À Punt Mèdia

Quan parlem de perdre pes a tots ens agrada improvisar un poc. Potser estem en mans d'algun professional de la nutrició o les dietes, potser no, però moltes persones, en algun moment de la seua vida, recorren al costum o a les solucions casolanes. Unes idees que a vegades, lluny d'ajudar-nos a perdre pes o a no augmentar, el que aconsegueixen és tot el contrari. És a dir, que amb la consciència ben tranquil·la en les festes de Nadal mengem, bevem més tranquils si abans hem fet, aplicat o pensat algun dels falsos mites que ací enumerem.

Per a saber si els nostres hàbits són saludables o si fem errades sense adonar-nos-en, hem consultat Patricia Vila Soto, dietista i nutricionista de la Clínica Universitària de Nutrició, Activitat Física i Fisioteràpia (CUNAFF), un centre que pertany a la Fundació Lluís Alcanyís-Universitat de València.

Patricia Vila, dietista i nutricionista del CUNAFF
Patricia Vila, dietista i nutricionista del CUNAFF / CUNAFF

Podem descuidar la dieta perquè els menjars de Nadal són només uns pocs dies a l'any

Efectivament, les festes de Nadal només són sis dies festius, el 24, 25 i 31 de desembre i al gener l’1, 5 i 6 amb els Reis, però la realitat és que la "festa alimentària" comença amb una escapada en el pont de desembre. A la qual segueixen els sopars d'empresa, sopars d'amics de la infància o de familiars llunyans. També estan els berenars o les cerveses entre compres per a les festes. 

A això s’afig el trosset de torró o dolços de Nadal després de dinar, que ja comença a arribar a taula des de principis de novembre. Sense oblidar les restes dels menjars d'aquests dies que sempre sobren.

De tal manera que els sis dies teòrics de festes de Nadal i Reis es converteixen, perfectament, en un mes o mes i mig d'excessos. I ací és on està el vertader problema.

Menjaré només una ensalada i així em reserve per al sopar d'aquesta nit

Aquest pensament sembla lògic, però només porta a arribar a l'esdeveniment amb una fam voraç. La recepta perfecta per a no perdre el control, envoltats de tant de menjar deliciós i d'alta densitat energètica, és arribar sense tanta fam al sopar. Sols així podrem controlar les nostres eleccions i menjar de forma més conscient. Per això, menjar de manera saludable i equilibrada la resta del dia ens ajudarà.

El torró o dolços de Nadal amb 0% de sucre engreixen menys que els normals

Aquests productes han substituït el sucre per edulcorants, però això no assegura que hi haja una menor aportació calòrica. Cal mirar les quilocalories per ració. Per exemple, una ració de 25 g (1/10 de la tauleta) són 131 kcal per al torró normal i 120 kcal per al de 0% sucres. Si comparem un torró blanet normal amb un torró blanet de 0% sucres, només hi ha una diferència de 46 kcal/100 g de producte. Això equival a una diferència d'11 kcal per ració, la qual cosa no és gens significatiu.

Si comparem un torró blanet normal amb un torró blanet amb 0% sucres, només hi ha una diferència de 46 kcal/100 g de producte. Això equival a una diferència d'11 kcal per ració, per tant, gens significativa Patricia Vila Soto - Dietista i nutricionista de CUNAFF

“Però si només he picat un poc, no és per a tant”

La realitat del fet de picar és que equival a bombes calòriques. Encara que no es tracta de grans quantitats, ens aporten moltes calories a més de ser molt poc interessants nutricionalment:

  1. Una cervesa (33 cl): 138 kcal
  2. Dos trossos de formatge (40 g): 148,8 kcal
  3. Uns pocs cacaus (30 g): 183 kcal

Després de fer una picada hem ingerit 469,8 kcal, és a dir, 1/4 de la nostra ingesta calòrica del dia per a una persona mitjana.

També et pot interessar

stats