La primera superlluna d’agost inunda el cel valencià

Aquest fenomen fa que el satèl·lit es veja més gran i brillant que normalment

Imatges de la primera superlluna d'agost / À Punt NTC

Enguany agost ens regala dues superllunes, un fet molt poc habitual, i la primera ha eixit aquest dimarts i ha deixat imatges ben encisadores. L’equip d’À Punt Oratge ha recopilat algunes de les que ha enviat l’audiència al correu oratge@apuntmedia.es en aquest vídeo.

Si ahir no van poder gaudir d’aquest espectacle astronòmic, tot i que la lluna d’aquest dimecres no serà completament plena, encara estarà molt a prop de la Terra i també es veurà més gran i més brillant que normalment. A més, a diferència d’ahir dimarts eixirà quan ja siga fosc, així que es podrà observar amb claredat la seua aparició per l’horitzó, més gran per un efecte comparatiu i de color taronja pel fet de veure-la a través de molta més quantitat d’atmosfera.

Així mateix, el dijous 31 d’agost tindrem una segona oportunitat de veure una superlluna, la segona i última d’aquest mes d’agost. 

Posició de la Lluna durant l'apogeu i el perigeu
Posició de la Lluna durant l'apogeu i el perigeu / Paula García

La superlluna es dona quan el satèl·lit està en el perigeu, és a dir, la seua òrbita està més prop de la Terra i al mateix temps és lluna plena. L’òrbita de la Lluna té forma d’el·lipsi i s’acosta i s’allunya de la Terra mentre gira. El punt més llunyà de l’el·lipsi és l’apogeu, i de mitjana està a uns 405.000 quilòmetres de la Terra, mentre que el punt més pròxim, el perigeu, està a uns 363.300 quilòmetres. Aquesta diferència de més de 40.000 quilòmetres fa que, quan la lluna plena coincideix en el perigeu, llueix lleugerament més brillant i gran que en cap altre punt de la seua òrbita. Per això aquest fenomen s’anomena superlluna. 

També et pot interessar

stats