La primera nit de protestes a Catalunya per la detenció de Pablo Hasél acaba amb 14 ferits i 33 detinguts

Les concentracions acabaren amb contenidors cremats a Barcelona o amb atacs a la comissaria de Vic.

Una motócicleta incendiada després de la concentració a Lleida en suport a Pablo Hasél.
Una motócicleta incendiada després de la concentració a Lleida en suport a Pablo Hasél. / Ramón Gabriel (Efe)

La detenció del raper Pablo Hasél ha tornat la tensió als carrers de diversos punts de Catalunya. Les protestes en suport al raper empresonat aquest dimarts han deixat un total de 14 detinguts i 33 ferits a Barcelona, Girona, Lleida, Reus (Tarragona) i Vic (Barcelona), on va haver-hi aldarulls amb barricades que, a més, van causar danys materials.

El raper Pablo Hasél ha entrat en presó per a complir una pena de nou mesos de privació de llibertat per estar condemnat per tres delictes: injúries a la Corona, enaltiment del terrorisme i injúries a les institucions de l’Estat. El Tribunal Suprem ha resolt que la llibertat d’expressió no empara el cantant.

Més de la meitat dels detinguts en les protestes d’aquest dimarts, huit en concret, van ser a Lleida, d’on és Hasél. Els Mossos d’Esquadra també van detindre dues persones a Barcelona i quatre a Vic, segons la policia catalana mateix. Pel que fa als ferits, 32 van ser de caràcter lleu i un en estat menys greu, segons ha informat el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM).

A Barcelona van tindre lloc alguns enfrontaments entre manifestants i els Mossos d’Esquadra que deixaren alguns contenidors en flames i algunes vies de la ciutat afectades. I a Vic, diversos agents van resultar ferits i grups violents de manifestants van fer actes vandàlics a la comissaria del municipi. El conseller d’Interior en funcions de la Generalitat, Miquel Sàmper, s’hi va traslladar a mitjanit.

Compromís i Podem critiquen les càrregues policials i demanen explicacions

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat, Mónica Oltra, ha considerat que “no és un bon símptoma per a una democràcia que s'empresone algú per la lletra d'una cançó”. “Probablement, sí que fa falta un canvi en l'ordenament jurídic penal que preserve la llibertat d'expressió”, ha defensat davant dels periodistes després d'una reunió telemàtica sobre l'atenció a persones migrants.

Oltra també ha reflexionat, a propòsit dels incidents i les càrregues policials registrats ahir a València després d'una concentració a favor de l'artista, sobre la conveniència d'avaluar els protocols policials per a evitar aquest tipus de situacions i garantir el dret fonamental de reunió.

A València, la concentració pacífica va acabar amb algunes càrregues policials i incidents com la bolcada i crema de contenidors als voltants de la plaça de l'Ajuntament quan alguns dels participants van tractar de desplaçar-se cap a un altre lloc. Representants de Podem i Compromís van criticar aquests fets, però també van denunciar les càrregues policials a través de Twitter.

El vicepresident segon, Rubén Martínez Dalmau (Podem), es va mostrar preocupat pel que es va veure al centre de València i va defensar que “les llibertats manifestades pacíficament per la ciutadania no s’han de trobar mai amb violència, sinó amb protecció i garanties”. També van lamentar els fets la consellera de Transparència, Rosa Pérez Garijo (Esquerra Unida); la d'Agricultura i Transició Ecològica, Mireia Mollà (Compromís), i la coordinadora autonòmica de Podem, Pilar Lima, que va demanar explicacions a la delegació del govern.

També et pot interessar

stats