La primera menstruació s’avança i el sobrepés podria estar-ne darrere

Fa un segle, la menarquia arribava als setze anys i ara, als dotze, perquè l'excés de pes afavoreix la maduració sexual

Les xiquetes entren cada vegada més prompte en la pubertat / À Punt NTC

Les xiquetes entren cada vegada més prompte en la pubertat, i tenen abans la regla. Si fa 100 anys el normal era que les dones tingueren la primera menstruació (també coneguda com a menarquia) amb setze anys, hui ho és amb dotze. Entre les raons, segons estudis recents, es troba l'obesitat infantil —que afecta un 25% de les criatures—, perquè l'excés de pes afavoreix la maduració sexual.

Segons el científic del CSIC de l’Institut de Neurociències de Sant Joan d'Alacant, Javier Morante, s’ha descobert que existeix una correlació entre els senyals que envia el greix al cervell i la maduració sexual.

Tot i que els pediatres també han notat, a les consultes, aquest avançament en l'entrada en la pubertat, no hi ha estudis científics concloents que delimiten exactament tots els factors que hi influeixen, més enllà dels genètics, ambientals o el sobrepés, indica Teresa Gauela, presidenta de l’associació Espanyola de Medicina de l'Adolescència. Gauela explica que sí que sembla que hi ha un avanç, però que els estudis no poden demostrar-ho perquè en les xiquetes l’inici de la pubertat es detecta a través de les mames, mitjançant palpació i exploració, però que molts estudis estan fent-ho només per observació. 

Encara que no se'n coneixen totes les causes, el que sí que se sap és que l'entrada en la pubertat s'ha avançat cinc anys l'últim segle.

També et pot interessar

stats