La primavera de 2021 ha sigut més freda i humida a la Comunitat Valenciana

Un balanç d'Aemet indica que la temperatura va ser entre març i maig 0,1 graus més baixa i que hi va haver un 30% més de precipitacions

VÍDEO | Precipitacions generalitzades per tot el territori
Precipitacions, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

La primavera 2021 ha sigut la més freda a la Comunitat Valenciana des de 2013 i la quarta de segle. Entre març i maig, la temperatura mitjana va ser de 13,5 graus, 0,1 graus per davall de la mitjana, i les precipitacions acumulades se situaren en 176,3 litres per metre quadrat, xifra que suposa un 30% menys que la mitjana entre 1981 i 2010, segon un balanç d'Aemet.

La primavera d'enguany, a més, ha sigut més nuvolosa i, de fet, ha tingut 685 hores de sol, 80 menys que la mitjana. En les zones de muntanya i interior aquesta reducció de les hores de sol ha arribat a 100.

L'anàlisi amplia que els dies més freds de la primavera van ser del 18 al 21 de març i, més concretament, la matinada del 19 al 20 (quan tradicionalment se celebra la cremà de les Falles) va ser la segona més freda de la sèrie històrica de la Comunitat Valenciana. Per contra, el 16 de maig va registrar la temperatura més elevada del trimestre, dia en què es van superar els 35 graus al litoral de València i Alacant. A Elx, al Vinalopó, es va arribar a 37,8 graus, Oliva i Crevillent registraren 37 graus i Bètera es va situar en 36,9 graus.

El descens de la temperatura més gran en primavera el van registrar Fontilles, Atzeneta del Maestrat i Ares dels Oms amb 0,6 graus menys, mentre que Ademús o Requena van sumar l'increment tèrmic més elevat, amb 0,8 graus més que la mitjana de la sèrie històrica.

Molt humida a Alacant, per tercer any consecutiu

Per províncies, a Alacant ha sigut una primavera molt humida, amb un acumulat mitjà provincial de 206 litres per metre quadrat , que és un 82% més que la mitjana. "És la tercera primavera consecutiva de caràcter molt humit a la província d'Alacant", agrega l'anàlisi. Mentrestant, a València la primavera ha sigut humida, amb un acumulat mitjà provincial de 169,6 litres per metre quadrat, que és un 26% per damunt de la mitjana. A Castelló, finalment, s'han acumulat de mitjana 153,5 litres per metre quadrat, que és un 5% superior a la mitjana normal, però hi ha gran diferència dins de la província, ja que a la Plana Baixa ha sigut molt humida, i el nord de la província, seca.

L'informe també menciona que, per contra, juny està sent molt càlid. La primera quinzena del mes ha tingut una temperatura mitjana 1,1 graus més alta del normal.

També et pot interessar

stats