La presidenta dels metges valencians: “Estem pitjor que a l'abril. Açò és una paret vertical”
La doctora Mercedes Hurtado alerta de la pressió que pateixen els hospitals i anticipa conseqüències greus per la desatenció als pacients sense Covid-19.
“Més que una onada, açò és una paret vertical”. A la presidenta del Col·legi de Metges de València, Mercedes Hurtado, se li esgoten els adjectius i recórre a una metàfora per a fer entendre la pressió assistencial a què la pandèmia està sotmetent el sistema sanitari valencià. Una tensió constant que atribueix a la relaxació d'una part de la ciutadania durant les festes de Nadal. “Els que ara estan a les UCI són els que estaven en les celebracions. Els que vivien les festes com si el Nadal no fora pandèmic”, lamenta Hurtado. “Ara ens afecta a tot el món i estan pagant justos per pecadors”, apunta la doctora.
“Estem pitjor que a l'abril”
En declaracions a À Punt la presidenta dels metges valencians ha valorat la situació actual com a “molt pitjor que la d'abril” i considera que només la preparació del personal i la provisió de material per a pacients crítics està frenant una catàstrofe major. “Les UCI estan a vesar, però ara n'hi ha més respiradors. Si això haguera passat llavors estaríem decidint a qui intubem i a qui no”.
Hurtado no veu encara l'horitzó d'eixida i alerta que si la situació es prolonga “arribarà un moment en què no podrem ingressar més pacients i als greus cal fer-los espai, perquè si no moren”. Els hospitals de la Comunitat Valenciana atenen més de 4.600 pacients amb coronavirus en planta i 624 en unitats del crítics, unes xifres que al ritme de contagis actual, amb vora 9.000 positius diaris, auguren més setmanes difícils per a la societat, però també per a una plantilla de sanitaris cada vegada més exhausta. “La pressió és tremenda. Els metges són persones i també van caient. Hi ha contagis, baixes per depressió, alteracions psicològiques”, adverteix Hurtado.
Una nova onada “silenciosa”
La doctora també adverteix que abaixar la corba del coronavirus no serà el final de la pressió als hospitals i anticipa l'arribada d'una nova “onada silenciosa”. La de “les seqüeles del coronavirus, la de les malalties que hem deixat d'atendre, les llistes d'espera i els malalts crònics aguditzats” i que, segons pronostica “tardarà anys” a superar-se.
“Aixó suposarà també morts”, adverteix Hurtado, per la complicació d'algunes afeccions que s'han deixat de tractar. “No es poden atendre, no donem l'abast, tot és Covid, Covid, Covid”, lamenta. I crida l'atenció específicament sobre els retards en el cribratge per a la detecció precoç en pacients oncològics, que obligarà a atendre casos de càncer en estadis més avançats i per tant de major risc.
La representant dels metges valencians demana pensar ja en el futur, reforçant el sistema sanitari, nodrint-lo amb més personal i oferint més estabilitat a les plantilles, perquè no se’n vagen a l'estranger. “Hem de preparar-nos perquè no és ni la primera ni serà l'última pandèmia que patirem per la globalització. En vindran més”, pronostica la metgessa.