El president de la patronal alacantina: "El maltractament en els pressupostos ve de fa quinze anys i ascendeix a 3.500 milions d’euros"

Carlos Baño adverteix que la falta de transferències del govern, que preveu només 84,5 euros per habitant, està fent fugir el talent de la província

Carlos Baño, president de la Cambra de Comerç d'Alacant, durant la seua intervenció en 'Les notícies del matí'
Carlos Baño, president de la Cambra de Comerç d'Alacant, durant la seua intervenció en 'Les notícies del matí' / À Punt NTC

El "maltractament" en els pressupostos generals de l’Estat ve de llarg, encara que els que pretén aprovar el govern espanyol per al 2023 han sigut "la gota que ha fet vessar el got". Així ho veu el president de la Cambra de Comerç d’Alacant, Carlos Baño. Unes hores abans de la concentració de protesta que ha organitzat la patronal de la província a les portes de la subdelegació del govern espanyol a Alacant pel que consideren una inversió que Baño ha qualificat de "despropòsit", que ha intervingut en Les notícies del matí.

"Ens sentim molt maltractats en els pressupostos generals de l’Estat, però no només enguany, en els últims quinze anys tenim una falta d’inversió molt gran en la província, que ascendeix als 3.500 milions d’euros", lamentava Baño durant l'entrevista en À Punt.

De fet, el president de la Cambra de Comerç culpava d’un pressupost que es queda curt tant l’actual govern, presidit per Sánchez, com al precedent de Rajoy. "Tenen tanta culpa el PP, com el PSOE, fins que hem vist els del 2023, els pitjors pressupostos per a Alacant van ser els de Rajoy, però ara Sánchez n'ha presentat uns pitjors que aquells", argumentava.

El que no podem consentir és que els joves se n’hagen d’anar per la falta d’inversió. No podem jugar-nos el futur

En opinió del representant de la patronal de les comarques del sud, aquesta falta d’inversió genera una falta d’oportunitats i fa que els joves fugen cap a unes altres zones amb més possibilitats: "El que no podem consentir és que els joves de la província se n'hagen d’anar per la falta d’inversió. No podem jugar-nos el futur", apuntava.

Segons ha detallat Baño durant l’entrevista en Les notícies del matí, "Alacant és la cinquena província en aportació [al conjunt de l’Estat], però és l'última pel que fa a la inversió per habitant en els pressupostos generals de l’Estat", exposava. En aquest sentit, apuntava que la inversió mitjana nacional és de 288 euros per habitant, mentre que en el cas de la província d’Alacant és de 84,5 euros.

A més, el president de la patronal alacantina destacava que la província de València rebrà 388 euros per habitant segons el projecte de pressupostos estatals i la de Castelló, 299 euros.

"I això sense tindre en compte la naturalesa de la província, que té una població flotant de 976.000 habitants", afegia. Tenint en compte aquesta situació, Carlos Baño ha afirmat que l’empresariat alacantí està "molt dolgut" i per això ha decidit convocar la protesta d’aquest dijous de vesprada.

De la Comunitat Valenciana hi ha 32 diputats, tindríem més força si tots anaren a l'una i no atengueren els interessos del seu partit

Per al representant de la Cambra de Comerç d’Alacant, els diputats de la província tenen bona part de culpa de la falta d’inversió. "Han fet més cas als seus companys de partit" que als interessos de la província. "De la Comunitat Valenciana hi ha 32 diputats [al Congrés], tindríem més força si tots anaren a l'una i no atengueren els interessos del seu partit", advertia durant la seua intervenció en Les notícies del matí.

Preguntat per la xifra d’inversions que els deixaria satisfets, Carlos Baño ha evitat donar una xifra concreta, però ha indicat que la Cambra de Comerç es donaria per satisfeta amb uns pressupostos que reflectiren el pes real que té la província i que es complirà el compromís d’execució. "Si lamentables són els pressupostos, l’execució no arriba ni al 30% en els anys anteriors", denunciava.

Sobre els recursos en matèria d’infraestructures de la Generalitat, que l’administració autonòmica ha reforçat per a pal·liar la falta d’inversió estatal, Carlos Baño s’ha mostrat agraït, però ha assegurat que amb aquests fons "no es poden millorar ni els trens, ni el transvasament, ni les carreteres estatals, ni tampoc el port o l’aeroport", ja que totes són infraestructures de competència estatal. "Agraïm la sensibilitat del govern autonòmic, però el govern d’Espanya ens té igualment castigats", assenyalava. 

També et pot interessar

stats