Podem no es presenta a les eleccions catalanes per a no dividir el vot d’esquerres

La direcció podemita acusa Catalunya en Comú de fer impossible una reedició de la coalició electoral que es va iniciar el 2015, En Comú Podem

Conchi Abellán (segona a l'esquerra), coordinadora de Podem Catalunya, en un acte de partit a Madrid amb la plana alta podemita
Conchi Abellán (segona a l'esquerra), coordinadora de Podem Catalunya, en un acte de partit a Madrid amb la plana alta podemita / Ricardo Rubio (Europa Press)

Podem Catalunya no concorrerà en els comicis catalans del 12 de maig, una decisió que segons fonts de la formació és inamovible, però que ha de ser ratificada en una consulta a la militància actualment en marxa. D'aquesta manera, es trenca la coalició amb Catalunya en Comú, que es va iniciar el passat 2015 amb la denominació En Comú Podem.

El termini per a registrar coalicions electorals acaba dissabte al matí, però ha assegurat que els fins ara socis fan impossible una reedició de l'acord. Els Comuns ja havien explicat que la ruptura amb el grup parlamentari plurinacional de Sumar al Congrés per part dels morats i la decisió d'anar en solitari a les eleccions europees complicava aquesta coalició.

La direcció podemita ha defés que la renúncia es fa per "responsabilitat", ja que no volen "col·laborar en la fragmentació de l'esquerra, ja que això només beneficia la dreta i l'extrema dreta".

D'aquesta manera, el partit que lidera Ione Belarra se centrarà en aquest cicle electoral en les eleccions basques i en les europees del pròxim 9 de juny, comicis als quals acudeix amb l'exministra d'Igualtat, Irene Montero, com a candidata. En les últimes eleccions gallegues, Sumar i Podem van competir electoralment (cap va obtindre representació) i tornaran a mesurar-se tant en els comicis bascos com en els europeus.

La candidata de Catalunya en Comú a les eleccions catalanes, la valenciana Jéssica Albiach, ha assegurat que respecta la decisió de Podem de no presentar-se a les eleccions del 12 de maig, i l'ha qualificada de "gest de generositat i responsabilitat".

Quan li han preguntat per si la seua candidatura tindrà cap referència a Sumar, Albiach ha indicat que "en els pròxims dies" donaran a conéixer el nom sota el qual aquest espai polític es presentarà a les eleccions al Parlament de Catalunya.

Carrizosa, candidat de Ciutadans

Carlos Carrizosa, president del grup parlamentari de Ciutadans, ha sigut ratificat aquest dijous com a candidat a la Generalitat catalana. El polític, que repeteix com a cap de llista taronja, ha assegurat que és el candidat dels catalans que no volen l'amnistia.

En un vídeo preelectoral difós per les xarxes socials, Carrizosa ha acusat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, de designar "a dit" els candidats per a les eleccions catalanes en funció dels seus interessos particulars.

D'altra banda, Els Verds-Alternativa Verda s'ha desmarcat aquest dijous de l'Acord del Vernet que va signar dimarts el candidat de Junts a les catalanes i expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, amb altres set organitzacions per a concórrer a les eleccions del 12 de maig sota el nom de Junts + Puigdemont per Catalunya.

També et pot interessar

stats