Puigdemont tanca un acord amb set formacions per a les eleccions catalanes i reivindica l'esperit de suma

Defensa, en referència a ERC, que cal evitar un govern "rendit" a Madrid

L'expresident català, Carles Puigdemont
L'expresident català, Carles Puigdemont / Glòria Sánchez (Europa Press)

L'expresident de la Generalitat catalana, Carles Puigdemont, ha obert la candidatura a les pròximes eleccions al Parlament a grups independents per a visibilitzar la transversalitat i poder evitar un govern "rendit", en al·lusió a l'actual executiu català que presideix Pere Aragonès.

Després que dijous passat oferira a ERC liderar una "llista de país" a les eleccions al Parlament i que els republicans rebutjaren l'oferta, aquest dimarts Puigdemont ha reunit als afores de Perpinyà (França) set formacions independentistes que orbiten al voltant de JxCat, amb la intenció d'evidenciar que la seua candidatura anirà "més enllà de les sigles" del partit.

"Un país no avança si té un govern que ix rendit de casa. I es pot rendir perquè es renuncia, o senzillament perquè han faltat idees. O es pot eixir rendit de casa per a no voler incomodar més del compte, per no ser capaç de fer valdre els interessos dels catalans per damunt dels interessos del partit que governa Espanya", ha dit Puigdemont en una al·lusió directa a ERC. Davant aquesta "rendició", l'expresident català planteja una "suma de partits, de grups que s'afigen a la crida per a construir un projecte que governe sense deixar cap carpeta de costat, i que ho faça sense eixir renunciat de casa".

El pacte, que porta per nom Acord del Vernet, l'han subscrit, a més de JxCat, Estat Català, Alternativa Verda, Reagrupament, Moviment d'Esquerres de Catalunya (MÉSCat), Demòcrates, Joventut Republicana de Lleida i Acció per la República. La majoria d'aquestes formacions ja van signar acords amb JxCat en les últimes eleccions al Parlament i tenen alguns diputats en la cambra catalana, integrats en el grup de Junts, com és el cas d'Antoni Castellà i Titon Laïlla (Demòcrates) i Pere Albó (MÉSCat). En el cas d'Acció per la República, associació d'independents que va sorgir del grup de JxCat en la legislatura de 2017, la seua cara visible, Aurora Madaula, és vicepresidenta de JxCat i considerada afí a la presidenta del partit, Laura Borràs.

Queda per veure sota quina fórmula s'integraran en la candidatura de Puigdemont els noms que proposen aquestes formacions, ja que, a més de pesos pesants de JxCat, s'espera que l'expresident incorpore a algun independent en els primers llocs de la llista.

També et pot interessar

stats