Puigdemont concorrerà a les eleccions catalanes de maig per a aconseguir la restitució com a president

L'expresident de la Generalitat de Catalunya ha fet aquest anunci en un acte davant d'un miler de persones, entre les quals estava la plana major de la formació

Puigdemont, aquest dijous
Puigdemont, aquest dijous / Glòria Sánchez (Europa Press)

L'expresident de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, ha anunciat aquest dijous en una conferència a Elna (Rosselló), al sud de França, que es presenta com a candidat de Junts a les eleccions catalanes convocades per al pròxim 12 de maig. Va ser destituït per l'aplicació de l'article 155 de la Constitució el 2017. "Volem acabar el treball" perquè Catalunya siga independent, ha dit. En la intervenció, ha oferit a ERC compartir una llista unitària.

Puigdemont ha fet aquest anunci en un acte davant d'un miler de persones, entre les quals estava la plana major de la formació, a un mes i mig per als comicis. El seu partit havia alimentat aquests últims dies la possibilitat que Puigdemont encapçalara la candidatura, i ell mateix es va mostrar convençut que podria estar a Catalunya per al debat d'investidura.

"No soc conformista, no m'agrada resignar-me, no cerque què és el més còmode i el menys arriscat personalment. I jo no podria explicar, ni tan sols a mi mateix que, després de passar sis anys i mig defensant la presidència en l'exili, ara que s'obri una oportunitat per a fer possible la restitució d'aquella presidència injustament, il·lícitament i il·legalment destituïda amb el 155, jo defugira aquesta responsabilitat per raons de comoditat personal", ha afirmat Puigdemont, aclamat pel miler d'assistents entre crits de "president" i d'"independència".

L'expresident de la Generalitat i eurodiputat de Junts ha anunciat també que serà candidat a les eleccions catalanes del 12 de maig i que no es presentarà als comicis al Parlament Europeu del 9 de juny.

El govern s'ha limitat a expressar el seu respecte per la decisió de Puigdemont de concórrer com a candidat a la presidència de la Generalitat i per la llibertat que tenen totes les formacions polítiques per a triar els integrants de les seues llistes.

Per la seua banda, ERC ha declinat la proposta de llista unitària: "Després d'abandonar Junts, el govern del 52%, o votar en contra dels pressupostos més socials de la història d'aquest país, proposar una llista única enmig de retrets és repetir errors del passat", ha dit la formació.

I el president del PP de Catalunya, Alejandro Fernández, ha dit a l'expresident català que no es faça il·lusions abans d'hora i ha subratllat que són "milers i milers els catalans que continuarem plantant cara a tot allò que tu signifiques".

També et pot interessar

stats