La pandèmia ens ha fet un 8% menys feliços

Aquest dissabte, Dia Internacional de la Felicitat, posem l'accent en l'impacte de les noves tecnologies en el nostre estat d'ànim.

Dia Internacional Felicitat
Dia Internacional de la Felicitat / À Punt NTC

La felicitat dels espanyols ha caigut un 8% segons l'estudi Global Happiness 2020 de Ipsos. Amb motiu de la celebració aquest dissabte del Dia Internacional de la Felicitat, la professora de Psicologia i Ciències de l'Educació de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), Marta Calderer, ha posat l'accent en l'impacte del món virtual en el nostre estat anímic. 

Saber desconnectar dels dispositius electrònics, pontenciar les relacions socials físiques i participar en comunitats amb interessos comuns són alguns dels factors que fan augmentar la felicitat en aquesta època digital, que degut al aïllament per la pandemia s'ha vist afectada per la hiperconexió a internet.

Aquestes són les cinc recomanacions de la professora Calderer, relaciones amb les noves tecnologies, per a ser més feliços:

  • Dissenyar la llar i l'entorn laboral per a sentir-se còmode, amb espais per a l’us de la tecnologia i altres on la desconnexió estiga assegurada. Aplicar una desconnexió intermitent, d’uns trenta minuts dues o tres vegades al dia perquè el cervell es recarregue d'energia.
  • Establir límits d'ús dels programes i dispositius. Així s'evita perdre un temps excesiu al dia consultant contínuament el mòbil i comprovant notificacions i missatges de tota mena. Cal fer un esforç i eliminar totes les distraccions, com a subscripcions i notificacions innecessàries.
  • Potenciar l'optimisme. Aquesta psicòloga aconsella consultar al principi del dia comptes de xarxes socials amb informació inspiradora, en clau positiva perquè ajudaran a reduir els impactes negatius que generen les notícies que copen els titulars del dia.
  • Viure experiències úniques i, sempre que siga possible, prioritzar les relacions socials en el context físic.
  • Participar en comunitats que tinguen els mateixos interessos que nosaltres. La percepció de felicitat col·lectiva té molt pes en el nostre benestar.

Covid-19, salut mental i felicitat

Unesco celebra el Dia Internacional de la Felicitat des del 2013. Enguany, l'Informe Mundial sobre la Felicitat 2021 d’Unesco se centra en els efectes del Covid-19 i en com ha afectat a les persones a tot el món. Unesco analitza per què alguns països ho han fet molt millor que altres.

Al seu informe, entre altres questions, destaca que la salut mental -afectada per la pandemia- s'ha convertit ràpidament en una prioritat a les agendes dels investigadors i de molts governs. Unesco també ha volgut recalcar -com ja va recomanar la OMS- que una qüestió és el "distanciament físic" i altre el distanciament social, per tal d’evitar aquest últim, que tant té a vore amb la felicitat.

Espanya ocupa el lloc 24 dels països més feliços

Els països amb nivells més alts de confiança han eixit millor parats de la pandèmia, segons l’informe sobre la felicitat al món que ha publicat la Xarxa de Solucions per al Desenvolupament Sostenible, impulsada per les dades de l'Enquesta Mundial de Gallup. Finlàndia encapçala la classificació de la felicitat per quart any consecutiu. Dinamarca, Suïssa, Islàndia i els Països Baixos completen el top 5. Espanya, que l'any passat ocupava el lloc 28, ara ha pujat al 24.

Aquest estudi classifica els països segons els nivells de felicitat i enguany se centra en els efectes de la Covid-19 i en la manera com ha impactat en la població mundial. Entre les conclusions del document, s'estableix una connexió entre la confiança de les persones, tant en els seus governs com en la resta de la societat, i unes taxes de mortalitat per coronavirus més reduïdes. 

Felicitat 3.0 

Les Nacions Unides celebren aquest dia des del 2013. Va ser el 2015 quan l'ONU va llançar els 17 objectius de desenvolupament sostenible, claus per a aconseguir el benestar i la felicitat. I molts d’aquests objectius estan a les nostres mans, si portem una vida saludable. De vida saludable, de consells i de receptes amb evidència científica parlava el programa Felicitat 3.0 d’ À Punt, amb l’objectiu de ser més feliços sense haver de canviar dràsticament de vida.

També et pot interessar

stats