Possible vulnerabilitat de ciberseguretat identificada en bombes d’insulina

Sanitat recomana als professionals mèdics contactar amb els usuaris d’aquestes bombes d’insulina per a evitar qualsevol problema de salut.

Un dels models de bomba d'insulina afectada
Un dels models de bomba d'insulina afectada / www.aemps.gob.es

L’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (Aemps), que depén del Ministeri de Sanitat, ha alertat d’un possible problema de ciberseguretat en determinades bombes d’insulina Meditronic MiniMed que podria generar canvis en la configuració i control de l’administració d’insulina i, per tant, ocasionar problemes de salut.

Segons la informació facilitada per l’empresa americana, una persona no autoritzada amb coneixements tècnics específics i l’equipament adequat podria enviar senyals de radiofreqüència a una bomba d’insulina pròxima per a modificar la distribució d’aquesta substància. Això podria donar lloc a una hipoglucèmia, si s’administrara insulina addicional, o hiperglucèmia i cetoacidosi diabètica, en cas de no aplicar-se’n la suficient.

Aquestes bombes estan dissenyades per a comunicar-se per radiofreqüència sense fil amb altres dispositius, com els medidors de glucosa en sang, els transmissors del sensor de glucosa, entre d’altres.

Els productes afectats són les bombes MiniMed Paradigm i MiniMed 508 que estan indicades per a l’administració contínua d’insulina, a nivells predeterminats i variables per al control de la diabetis mellitus.

L’empresa està enviant notes d’avís als centres sanitaris, pacients, asseguradores i distribuïdores d’aquestes bombes d’insulina per a informar-los del problema detectat i les accions que cal seguir. D’altra banda, l’Aemps recomana als professionals sanitaris contactar amb els pacients que les utilitzen perquè els informen i els recorden que han de seguir les recomanacions, entre les quals hi ha verificar si han rebut la nota d’avís de l’empresa i, en cas contrari, contactar amb el professional mèdic.

També et pot interessar

stats