Quantes possibilitats hi ha de coincidir amb un positiu en les trobades de Nadal?
Un model matemàtic desenvolupat per la UPV estima el risc de contactar amb algun positiu per coronavirus en funció de la incidència i les reunions socials en què participem
L'habitual ronda de reunions socials de cada Nadal ha alimentat la preocupació sobre les possibilitats de contagis en plena onada de positius de coronavirus. L'ombra del dubte s'estén a amics i familiars, sospitosos tots de poder portar a la trobada el virus de la pandèmia.
Però la possibilitat de predir el risc d'aquestes situacions és possible, almenys relativament, a través de models matemàtics, és a dir, transformant les variables de risc en xifres i operacions. Ho acaben de fer el catedràtic de Matemàtica Aplicada de la Universitat Politècnica de València Samuel Morillas i el professor de l'IES Al-Andalus d'Almuñécar (Granada) Antonio Fernández-Baillo, que són autors d'un full de càlcul d'ús públic que es pot descarregar ACÍ.
El model, que prediu la possibilitat de contacte —que no de contagi— en funció de la incidència, està pensat per a reunions socials en llocs tancats, en els quals temporalment s'ha de renunciar a la mascareta per al consum d'aliments o beguda i en què no es pot mantindre en tot moment la distància de seguretat.
Per a fer-ho s'ha partit d'algunes concessions, com assumir que la ràtio de creixement de la incidència acumulada en els catorze dies anteriors es mantindrà constant en el futur.
Seguint el model, una persona que acudeix a tres esdeveniments socials diferents, en els quals ha estat amb 8, 9 i 10 persones respectivament, té un 15% de probabilitats d'haver estat en contacte amb algun positiu. El risc és del 17% en una única reunió amb trenta persones.
Conscienciar sobre el risc de les trobades socials
El catedràtic de matemàtiques Samuel Morillas assegura que el full de càlcul està pensat per a "conscienciar" sobre la necessitat de limitar la xifra d'esdeveniments i d'assistents a les activitats socials en les quals participarem els pròxims dies, ja que l'estadística revela que el nombre més gran de participants i actes augmenta exponencialment el risc de contacte amb un positiu.
També estima la probabilitat de contactes indirectes, és a dir, el risc de coincidència amb alguna persona que al seu torn ha coincidit directament o indirectament amb un futur positiu. O com explica el catedràtic de matemàtiques Samuel Morillas, coautor del model "aquesta cadena de coincidències que podria ser una cadena de contagis".
Adverteix Morillas que, en tot cas, les probabilitats de contacte "no reflecteixen en absolut les probabilitats de contagi, perquè això depén de molts més factors que no són considerats en aquest model".