Portes pesades i rampes inclinades: els punts negres d’accessibilitat amb cadira de rodes

El municipi de Torrent acumula 2.000 punts negres que impedeixen l’accés amb cadira de rodes

L'accessibilitat en cadira de rodes es complica en nombrosos espais públics de la Comunitat Valenciana / À Punt NTC

Set de cada deu persones amb mobilitat reduïda viuen en entorns urbans, espais que sovint són hostils i en què no es garanteix l'accessibilitat universal. Tot i que aquest accés el regula la llei en l’àmbit estatal des de l'any 2017, la llista d’obstacles que es troben aquestes persones a la Comunitat Valenciana és inacabable. 

Alguns dels punts negres assenyalats pels usuaris han sigut l’estació de trens i autobusos d’Alacant, on les andanes tenen diferents altures; l’edifici del Menador de Castelló de la Plana, on només es pot accedir amb remuntador d'escales; l’accés principal a l’Ajuntament de Peníscola, sense ascensor; la falta de rampes d’accés als jardins del Túria de la ciutat de València; o les places d’aparcament de Torrent per a persones amb problemes de mobilitat que no compleixen la normativa. 

Mapa amb alguns dels punts negres d'accessibilitat a la Comunitat Valenciana
Mapa amb alguns dels punts negres d'accessibilitat a la Comunitat Valenciana / À Punt NTC

À Punt Notícies ha acompanyat Pep, Antonia i Juan, veïns de Torrent que es mouen en cadira de rodes, per a comprovar les dificultats que es troben cada dia per a fer les seues gestions quotidianes: portes molt pesades, rampes inclinades i voreres a diverses altures els han impedit entrar en botigues, oficines bancàries i supermercats. Així ho mostra una aplicació mòbil que recull fins a 2.000 punts negres del municipi, en què s’ha constatat la dificultat per accedir a espais públics.  

Per aquest motiu, han demanat la instal·lació de portes corredisses als comerços i rampes de fàcil accés, ja que moltes vegades accedir als establiments requereix força i tota una estratègia ben planificada. 

També et pot interessar

stats