Portell de Morella evita el tancament de l'escola

Atraure famílies amb xiquets, la solució per a molts pobles de les comarques de l'interior, com la Torre d'en Doménec o Sucaina

Portell amb risc de despoblament
11 d'agost 2021 - 18:32

Molts pobles de les comarques de l'interior continuen la particular lluita per a fer front al despoblament i no desaparéixer. El risc de despoblament sobrevola per damunt de 171 municipis, però els seus habitants s'hi resisteixen i els responsables locals, amb la col·laboració de professors, del veïnat i de l'administració, busquen solucions.

A Portell de Morella, als Ports, han posat en marxa una estratègia molt socorreguda aquests últims anys i que tan bons resultats està donant. Oferir treball i casa i aconseguir atraure nous veïns amb fills i filles per a evitar el tancament del col·legi. Álvaro Ferrer, alcalde de Portell, ha oferit treball i casa a alguna família que volguera instal·lar-se a la població. I el resultat ha sigut que Eli, Roger i els fills s'han traslladat a viure a Portell, on viuen des de fa dos mesos. Gràcies a ells el col·legi no tancarà.

Una nova família arriba a Portell de Morella

Eli Contreras, aquesta nova veïna de Portell, ha explicat a À Punt que el poble li ha donat tot el suport necessari i la seua família està molt contenta. Aquesta família ha fet possible un projecte educatiu per a combatre el despoblament impulsat per la mestra del poble, Pam Collado.

Gràcies als nous veïns i a l'esforç de tots els habitants, cada vegada hi ha més il·lusió en aquests xicotets pobles d'interior. Un altre exemple recent és el de la Torre d'en Doménec, on el miler de famílies que van acudir a l'oferta de l'alcalde, i la selecció de la més idònia, han fet possible mantindre l'escola i reobrir el bar.

Els veïns d'Andilla volen xiquets i xiquetes pel poble

Un altre poble en risc de despoblament és Andilla, a la comarca dels Serrans. Allí només viuen unes 60 persones durant tot l'any. Això sí, la població es multiplica els mesos d'estiu.

Els més majors recorden amb enyorança altres temps, quan al municipi el veïnat era més nombrós, però reconeixen que la falta de serveis i d'oportunitats de treball fan poc atractiu els pobles menuts per als més joves.

Altres pobles com Sucaina, a l'Alt Millars, han fet realitat el que és el somni d'alguns, com és el cas de Dolores Clavel. Ella té molt clar que a Andilla el que falten són xiquets, perquè com molt bé diu "Els xiquets fan poble".

També et pot interessar

stats