El port de València i Alacant activen el dispositiu especial pel Pas de l’Estret

Són dos dels nou ports espanyols que participen en el pla especial del Ministeri, que enguany l'avança una setmana per la festa del Corder, i desplegarà més de 19.000 policies

Un senyal anuncia el temps d'espera estimat per a embarcar en una imatge d'arxiu
Un senyal anuncia el temps d'espera estimat per a embarcar en una imatge d'arxiu / Antonio Sempere (Europa Press)

El dispositiu especial del port de València i del d’Alacant ja està enllestit per al pas dels milers de ciutadans magribins que aquests dies començaran a tornar als seus països d’origen per a passar les vacances d’estiu. L’Operació Pas de l’Estret, que enguany s’ha avançat una setmana perquè del 28 de juny al 2 de juliol se celebra la festa del corder. Per tant, els últims dies de juny s’espera una gran afluència de ciutadans que tornen al Magrib i embarquen des dels ports espanyols.

Per a garantir el trànsit fluid, el Ministeri de l'Interior desplega des d’aquest dijous un dispositiu de seguretat amb 19.441 agents policials, un 21,4% més que l’any passat.

En aquest pla especial, que finalitzarà el 15 de setembre, participaran 14.073 agents de la Guàrdia Civil i 4.520 de la Policia Nacional, als quals cal sumar 648 policies destinats als ports i fronteres de València, Alacant, Almeria, Màlaga, Motril (Granada), Algesires i Tarifa (Cadis), Ceuta i Melilla, així com policies locals dels municipis amb ports d'embarcament.

Quasi tres milions de passatgers l'any passat

L’any passat, quan es va reprendre l'operació després de dos anys suspesa per la pandèmia, més de 2,9 milions de passatgers i vora 700.000 vehicles van travessar l'Estret entre Europa i Àfrica. En el Pas de l’Estret estan implicades set navilieres, que amb 36 vaixells, s’encarregaran del transport de persones i vehicles des de cada port, així com de seguretat viària.

Tot i començar aquest dijous, els dies més crítics seran el 24, 25, 26 i 27 de juny, coincidint amb les dates prèvies a la Festa del Sacrifici islàmica i l’inici de les vacances, a més del 29, 30 i 31 de juliol i 1 d'agost. Pel que fa al retorn cap a Europa des del Magrib, s'espera que el 29, 30 i 31 d'agost i l'1 de setembre siguen les jornades més complicades.

Durant aquestes jornades de més trànsit s’han previst mesures especials com la intercanviabilitat de bitllets, amb la intenció que aquesta iniciativa ajude a agilitzar al màxim l'embarcament dels passatgers.

També et pot interessar

stats