Porcs senglars destrossen la collita de meló d'alger a Benicarló

Les comarques més afectades pels atacs d'aquests animals són el Baix Maestrat, la Plana Baixa, el Camp de Morvedre i la Ribera

Estat dels melons d'alger després del pas dels porcs senglars / À Punt NTC

José Pasqual Berganyó és un llaurador de Benicarló (Baix Maestrat) que s’ha trobat aquest matí amb una sorpresa ben desagradable quan ha arribat al seu camp: els porcs senglars li han destrossat part de la collita de meló d’alger. Una pràctica cada vegada més habitual a la localitat. “És un problema molt gros i no es podran fer síndries a Benicarló si açò no se soluciona”, declara Berganyó.

Els porcs senglars ixen de nit a buscar aigua i menjar, però arrasen tot el que troben. “Et fan malbé el melonar, et xafen i fan malesa”, explica Eduardo Arín, delegat d’AVA-ASAJA.

A Benicarló, s'ha reduït a la meitat la producció, de 15 milions de quilos previstos a tot just 7 o 8 milions, a pesar que la superfície dedicada a aquest conreu s'havia mantingut respecte a l'any passat. "Ara, a més del clima, veiem amb impotència com les nostres collites encara seran més curtes per culpa dels porcs senglars", ha lamentat Arín.

Les comarques més afectades són la Plana Baixa, el Baix Maestrat, el Camp de Morvedre i la Ribera. El dany és molt important perquè enguany, amb la sequera, la producció ha caigut un 40% i a penes hi ha melons en altres zones de l'estat. Per això, són molt demandats. “Abans estava a uns deu o vint cèntims i ara estan a un euro; cinc vegades més”, afirma Arín.

El sector calcula pèrdues de més de 1.000 euros diaris i la campanya acaba de començar. Demanen compensacions econòmiques i el control de la població de senglars. Una ajuda perquè aquest fruit comestible continue sent la protagonista de la nostra taula durant l’estiu.

També et pot interessar

stats