Els senglars destrossen camps de cítrics per a buscar aliment

Volen menjar agret, però com que no n’hi ha, excaven la terra per a menjar-se les arrels i trenquen els sistemes de reg

Les assegurances no cobreixen l'impacte dels atacs dels porcs senglars / À Punt NTC

Els llauradors denuncien que els senglars estan causant estralls als camps de cultiu de la Comunitat Valenciana per buscar menjar. I les destrosses que fan no les cobreixen les assegurances. Durant l'hivern i la primavera els animals busquen el bulb de l’agret, però com que ara no n’hi ha, busquen altres aliments.

A Canals (Costera) s'ha acabat la temporada de l'agret, una espècie de flora autòctona tendra que els llauradors mantenen als bancals durant l'hivern i la primavera. Ara que no n’hi ha, l'objectiu dels senglars són les arrels dels cítrics. Se’n mengen la barbada, el sistema radicular que alimenta les plantes, i com a resultat els arbres acaben amb les fulles d’un color groguenc que indica que estan pròxims a la mort.  

Alejandro Aparici, delegat d'AVA a Canals, explica que fins ara han mantingut l’agret quan apareixia perquè els ajuda a mantindre la humitat de la terra i necessitaven molta menys aigua per a mantindre els tarongers. Però últimament estan adonant-se que cada vegada els entren més senglars als camps i que ara que no hi ha agret, els estan destrossant els arbres perquè arranquen les arrels de la terra i les trenquen per a menjar-se’n les parts més tendres. 

Quan es trauen les arrels a l'aire i els arbres no tenen opció d'alimentar-se, van perdent força a poc a poc i acaben assecant-se de fora cap a dins perquè no tenen reserves. A més de la mort dels arbres i la destrossa de les fruites, després del pas dels senglars pel camp cal anivellar els forats que deixen i reparar els sistemes de reg que han rebentat furgant a la terra, explica Aparici. 

L’impacte és tan gran que els danys que causen aquests animals salvatges representen un 40% més de les despeses de producció, però les assegurances no les cobreixen. Pel que fa a les ajudes, Aparici diu que han contactat amb les autoritats corresponents per a transmetre aquest problema. Però, de moment, no els han oferit cap compensació. 

També et pot interessar

stats