La Policia Nacional destapa un frau a la Seguretat Social de més de 3.000.000 d'euros

Els agents han detectat la implicació de familiars i treballadors com a testaferros, aquests últims sota l'amenaça de perdre el lloc de treball.

Els policies han localitzat uns béns que s'havien intentat ocultar per a simular una situació d'insolvència
Els policies han localitzat uns béns que s'havien intentat ocultar per a simular una situació d'insolvència / Europa Press (arxiu)

La Policia Nacional, en col·laboració amb la Tresoreria General de la Seguretat Social, ha dut a terme una operació contra el frau a la Seguretat Social a la província de València. Els agents han investigat nou persones com a responsables d'impagaments de quotes a la Seguretat Social, les quals han causat un perjudici total a l'administració de més de 3.000.000 d'euros.

La investigació ha constatat que els responsables són principalment els administradors i socis de les empreses, totes domiciliades a la província de València. No obstant això, també s'ha detectat la implicació de familiars directes i treballadors que actuaven com a testaferros, aquests últims sota l'amenaça de perdre el lloc de treball.

Així mateix, els policies han realitzat informes patrimonials de les persones i empreses implicades i han localitzat béns que havien tractat d'ocultar per a simular una situació d'insolvència.

Diverses formes de defraudació

De tots els expedients revisats, en destaquen dos pel modus operandi utilitzat per a cometre el presumpte frau. Els agents van detectar l'administrador d'un establiment comercial que havia deixat de fer-se càrrec de les obligacions que tenia amb la Seguretat Social. Quan l'empresa va aconseguir tindre un deute d'uns 400.000 euros, va vendre les participacions per un euro a una altra empresa pantalla que estava representada per una persona insolvent. Paral·lelament, va crear una nova mercantil a nom d'un familiar i, quan va començar a defraudar a la Seguretat Social, va posar al capdavant de l'empresa un altre testaferro.

L'administrador actuava sempre amb diners en efectiu, tant per al pagament de nòmines com de proveïdors, sense fer ús de comptes bancaris ni permetre el pagament amb targeta. A més, utilitzava diversos trucs jurídics per a ocultar les seues propietats; fins i tot va arribar a falsificar un contracte de lloguer d'un local amb la seua pròpia mare, morta cinc anys abans. Amb aquesta manera d'operar, va aconseguir defraudar més de 750.000 euros.

En un altre cas, els responsables d'un establiment hostaler van deixar de pagar les quotes dels treballadors, però sí que se'n feien la deducció de les nòmines. Així van arribar a crear un forat a la Seguretat Social de més de 500.000 euros. Per mantindre l’activitat delictiva i distraure l'administració, van arribar a simular i denunciar falsament robatoris en l'establiment.

També et pot interessar

stats