La Policia Autonòmica investiga les festes massives i clandestines destapades per À Punt
Diversos comptes en xarxes socials munten i publiciten esdeveniments amb estudiants Erasmus per tota la Comunitat Valenciana sense cap mesura contra la Covid.
La Policia Autonòmica investiga les festes massives i clandestines que ha fet públiques À Punt en exclusiva aquest divendres. Diversos comptes en xarxes socials munten i publiciten esdeveniments amb estudiants Erasmus per tota la Comunitat Valenciana sense cap mesura contra la Covid.
Es tracta dels comptes d’Instagram @valencia.now i @myerasmusvlc, amb més de 15.000 seguidors cadascun. En les històries d’aquests perfils es publiquen les convocatòries dels esdeveniments, la majoria dirigits a l’estudiantat d’Erasmus, i posteriorment es pengen les imatges de les celebracions.
Qui està darrere de les festes?
Els comptes de @valencia.now i @myerasmusvlc publiciten en les seues històries les activitats que s’organitzen. En el cas de les festes, s’apunta que la ubicació és “secreta”, es remarca el preu i no especifiquen més detalls sobre les seues característiques. En cas de necessitar més informació, es dona un telèfon de contacte.
Abans de la publicació d'aquest reportatge, À Punt Mèdia s'ha posat en contacte amb Jossef Aubert, l'organitzador de les festes. Aubert, tot i reconéixer ser qui gestiona els comptes en xarxes socials de @valencia.now i @myerasmusvlc, ho nega tot: "Nosaltres no fem festes, no fem res". Segons Aubert els vídeos sí que van ser publicats per ell, però es tractaria de festes antigues i no actuals. També manté que ell les promociona en xarxes, però que no organitza ni participa en les festes, tot i que apareix en bona part dels vídeos publicats i en altres s'escolta la seua veu. "És la meua veu, però utilitze una aplicació per a inserir-la posteriorment per a animar a la gent. En Halloween algun dels meus amics va fer una festa, però no em va convidar", argumenta.
En un dels vídeos, del passat dissabte 5 de desembre, es veu una festa multitudinària sense mascaretes en la qual s'escolta un fragment de la cançó Dàkiki, de Bad Bunny, publicada mundialment el passat 29 d'octubre, ja amb restriccions contra la Covid-19 en la Comunitat Valenciana. Preguntat per la música que s'escolta, Aubert explica que ha editat els vídeos antics amb música actual, obviant que el que s'escolta (com es comprova en el vídeo adjunt) és un so ambient i no una gravació musical.
Cancel·lada una festa per a aquest cap de setmana
À Punt també ha comprovat que les històries d'Instagram publicades amb hores i dates concretes, sí que van ser gravades en el mateix moment. L'aplicació Instagram no permet publicar una story amb hora i data amb material gravat un altre dia. La informació ha sigut contrastada amb la mateixa companyia.
Després que À Punt contactara amb Jossef Auebert, els assistents a la festa programada per a aquest cap de setmana han rebut un missatge en el qual se'ls informa que ha quedat cancel·lada per la Covid-19. Aquest mateix matí el compte d'Instagram Valencia.now ha publicat el mateix vídeo de la festa del passat cap de setmana, aquesta vegada sí editat, amb una cançó que diu en anglés "una xicoteta festa mai no matà ningú".
Oltra fa una crida a la responsabilitat
La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha fet una crida a la responsabilitat respecte de l'organització de festes il·legals per part d'"empresaris sense escrúpols i deshumanitzats" que anteposen "guanyar diners" a la salut pública.
Oltra ha emfasitzat que aquesta "insolidaritat" s'ha de sancionar d'acord amb la llei i ha posat el focus en la importància d'evitar una tercera onada de contagis. La consellera ha recordat que "no podem abaixar la guàrdia" per a evitar així la pèrdua de vides humanes