Polèmica per la violència obstètrica: "Es pot tindre un part instrumentalitzat perfectament respectuós, només cal que ens informen"

La intenció del Botànic d’incloure aquest tipus de violència masclista, reconeguda per l’OMS, en la llei de violència de gènere ha generat controvèrsia

La inclusió de la violència obstètrica en la llei integral contra la violència de gènere ha generat polèmica
Carme Domingo @carme
Ana Moure
José Bronchal
23 de novembre 2021 - 22:14

Patrícia Guirao és víctima de violència obstètrica i activista de El Parto es Nuestro. Va donar a llum en plena pandèmia i, a més d’haver d’adaptar-se al protocol Covid-19 que l’obligava a estar sola, va patir un seguit de pràctiques mèdiques molt dures, segons ha denunciat a À Punt NTC. 

Explica que la van sotmetre sense el seu consentiment i sense informar-la a la maniobra Kristeller, una pràctica desaconsellada i que consisteix a exercir pressió sobre l’abdomen de la mare per a pressionar el fons de l’úter i que isca la criatura, però que no consta en l’informe del part.

 Per això, Patricia es considera víctima de violència obstètrica, un concepte reconegut per l’OMS que engloba maltractament físic, humiliació i abús verbal, procediments mèdics coercitius o no consentits, no obtindre un consentiment informat, negativa a administrar medicaments per al dolor, manca de cura en l'atenció i violacions greus de la intimitat que les dones embarassades pateixen de metges i comares.

"Es pot tindre un part instrumentalitzat perfectament respectuós. Només cal que ens informen", defensa.

No agrada al col·lectiu de metges

Fins ara, la intenció dels grups del govern del Botànic era incloure la violència obstètrica en la llei integral contra la violència de gènere com una forma més de violència masclista, però el Col·legi de Metges considera que la proposta trenca la necessària confiança entre metge o metgessa i pacient i criminalitza el treball dels ginecòlegs i ginecòlogues. 

En aquest sentit, la ginecòloga Rocío Belda assegura que s’està generalitzant una pràctica que només fan algunes persones i criminalitzant tot un col·lectiu. Per això assegura que la proposta del Botànic és una calúmnia i una aberració, tal com ha explicat a À Punt NTC. 

Tampoc ha agradat la idea a la Societat Valenciana de Ginecologia, que se sent dolguda per la proposta i ha anunciat que emetrà un comunicat de rebuig.

Les associacions de comares, per altra banda, sí que admeten que la violència obstètrica és una realitat. La portaveu de l’Associació Valenciana de Comares, Paula García, ha explicat a À Punt NTC que, amb les estadístiques a la mà, és innegable que hi ha un gran nombre de dones que senten que han sigut maltractades durant l’embaràs i/o el part i que han patit violència obstètrica. Per tant, assenyala, caldria establir un diàleg entre totes les parts implicades per a poder solucionar els problemes que fan que tantes dones se senten d’aquesta manera. 

Davant de tota la polèmica que ha alçat la idea del govern, ara els grups del Botànic estudien reformular l'esmena i, pot ser, incloure-la en la llei de l’avortament i no en la de violència de gènere, segons ha indicat el portaveu del Grup Socialista a les Corts, Manolo Mata. 

També et pot interessar

stats