"Polarización", la paraula de l'any de la FundéuRAE
S'ha seleccionat per l'àmplia presència en els mitjans de comunicació i per l'evolució del significat. S'ha imposat enfront d'altres onze termes, com "amnistía", "guerra" o "fentanilo"
"Polarización" ha sigut triada paraula de l'any 2023 per la Fundació de l'Espanyol Urgent (FundéuRAE), promoguda per l'Agència EFE i la Reial Acadèmia Espanyola. Un terme que ha sigut seleccionat per l'àmplia presència en els mitjans de comunicació i per l'evolució que el seu significat ha experimentat. S'ha imposat a altres onze, entre les quals es trobaven "amnistía", "guerra" o "fentanilo".
Segons ha explicat la fundació, en els últims anys s'ha estés l'ús de la veu "polarización", que està recollida des del 1884 en el diccionari acadèmic, per a al·ludir a situacions en les quals hi ha dues opinions o activitats molt definides i distanciades (en referència als pols), a vegades amb les idees implícites de crispació i confrontació.
És habitual trobar en els mitjans exemples que al·ludeixen a diverses formes de polarització: la polarització de la societat, de la política, de l'opinió pública o de les postures en les xarxes socials.
I és que tant el verb "polarizar" com el seu corresponent substantiu "polarización" s'utilitzen amb freqüència per a expressar la idea de divisió en dos blocs, posicions o opinions enfrontades, assenyala FundéuRAE.
Segons el Diccionari de la llengua espanyola, "polarizar" és, entre altres coses, "orientar en dos direcciones contrapuestas", i en el Diccionari essencial s'ofereix el següent exemple: "La guerra polarizó la sociedad".
A més del seu interés lingüístic, l'altre motiu per a l'elecció d'aquest terme ha sigut l'elevada presència en els mitjans de comunicació durant els últims mesos. Aplicada a la política i a l'àmbit ideològic, al món esportiu, al debat en les plataformes digitals i, en general, a qualsevol escenari en el qual siga habitual el desacord, la veu "polarización" s'ha estés al llarg del 2023, explica la fundació.
Els dotze termes seleccionats enguany
Cada any, la FundéuRAE tria la paraula de l'any després de seleccionar dotze termes en funció de la seua presència en els mitjans de comunicació, així com en el debat social en el món hispanoparlant. I valora també que aquestes veus tinguen interés des del punt de vista lingüístic.
La guanyadora d'enguany ha sigut triada entre dotze candidates, diverses d'elles relacionades amb la tecnologia i el medi ambient o les catàstrofes naturals: "amnistía", "ecosilencio", "euríbor", "FANI", "fediverso", "fentanilo", "guerra", "humanitario", "macroincendio", "seísmo" i "ultrafalso".
Aquesta és l'onzena ocasió en la qual la fundació tria la seua paraula de l'any. Les anteriors guanyadores van ser "escrache" (2013), "selfi" (2014), "refugiado" (2015), "populismo" (2016), "aporofobia" (2017), "microplástico (2018), "emojis" (2019), "confinamiento" (2020), "vacuna" (2021) i "inteligencia artificial" (2022).