La població que viu en xaboles i infravivendes a València es redueix per primera vegada en cinc anys

L’Ajuntament comptabilitza 1.073 persones residint en assentaments, 180 menys que l’any anterior i una xifra semblant a la d’abans de la pandèmia

En l'assentament creat en l'antic traçat de la fórmula 1, a València, reuneix vora una seixantena de persones
En l'assentament creat en l'antic traçat de la fórmula 1, a València, reuneix vora una seixantena de persones / À Punt NTC

Poc més d’un miler de persones, 1.073, viuen en xaboles, en edificis abandonats o en vivendes que no reuneixen les condicions mínimes d’habitabilitat al terme de València, segons el cens amb què treballen els Serveis Socials de l’Ajuntament i que reflecteix les xifres al tancament del 2022.

La xifra de persones que viuen en condicions precàries s’ha reduït respecte al 2021, quan es va identificar 1.253 ciutadans, tant menors com adults, residint de manera habitual en aquests espais. Les xifres contemplen les persones que viuen en xaboles en espais perifèrics, en edificis del nucli urbà sense condicions d’habitabilitat i en infravivendes, com les que ocupen l'antic traçat del circuit de Fórmula 1, on malviuen vora 60 persones. Aquest és un dels 37 assentaments localitzats a la ciutat.

La reducció interanual de l’any passat respecte a l’anterior és de 180 persones menys i suposa invertir la tendència a l’alça que se seguia des del 2018, quan a València es tenia constància que 942 persones vivien en assentaments d’aquest tipus.

La xifra, facilitada per l’Ajuntament de València, ha anat progressivament creixent fins al 2021, quan es va assolir un pic màxim de 1.253 persones vivint en xaboles o en vivendes sense condicions mínimes.

Durant el 2022 sembla que aquesta xifra ha minvat per primera vegada en els últims cinc anys i se situa en nivells previs a la pandèmia, el 2019, quan hi havia tretze persones més que el 2022 vivint en aquests espais sense condicions.

La diferència s’aprecia, en canvi, en les característiques de la població, atés que s’ha reduït la població infantil censada en aquests assentaments.

L’any passat acabava amb 364 menors vivint en xaboles i infravivendes, a diferència del 2019, quan n'hi havia 421. La població adulta que resideix en aquests espais, en canvi, s’ha incrementat respecte a cinc anys abans. Si el 2019 hi havia 539 persones vivint en assentaments de València, el 2022 n'han sigut 709. 

A pesar del descens de l'últim any, una comissió especialitzada de tècnics municipals es constituirà aquest dilluns de vesprada per a impulsar noves iniciatives que ajuden a rebaixar aquesta xifra de gent que malviu als assentaments.

També et pot interessar

stats