La pluja visita el nostre territori de nou dimecres: on serà més generosa?

Les comarques interiors seran una altra vegada les més beneficiades pel pas d’una massa d’aire fred, que deixarà caure alguns litres només en certs punts

Un vianant creua un carrer de Burjassot en el breu episodi de pluges de la setmana passada
Un vianant creua un carrer de Burjassot en el breu episodi de pluges de la setmana passada / Kai Försterling (EFE)

Només una setmana després de l’episodi de pluges més importants d’enguany, en què alguns punts del territori van superar el centenar de litres, este dimecres caldrà tindre de nou el paraigua a mà. Ara bé, en molts casos els núvols es veuran de lluny i quedaran només “en una amenaça” de pluja, que no arribarà a materialitzar-se en forma de precipitació. I allà on descarreguen les tempestes, seran menys generoses que les de la setmana passada.

Enguany sembla que la franja interior del centre de la Comunitat Valenciana és la més afortunada amb la pluja. Almenys així ho fan preveure les previsions per a dimecres.

Si la setmana passada en pobles de la Vall d’Aiora, com la mateixa capital, o en punts de la Plana d’Utiel-Requena, com El Rebollar o Casas del Río al terme requenenc, van superar el centenar de litres i uns altres pobles dels Serrans, com Pedralba, es van quedar a prop dels cent litres, sembla que novament seran estes zones les que rebran la visita de la pluja dimecres, encara que no serà tan generosa com fa uns dies.

Precipitacions acumulades en l'episodi de pluges de la setmana passada
Precipitacions acumulades en l'episodi de pluges de la setmana passada / À Punt Oratge

Eixa jornada està previst que entre al nostre territori per l’oest una massa d’aire fred situada a uns 5.500 metres d’altitud, que espentarà alguns núvols carregats de pluja fins a l’interior centre del nostre territori. Eixa serà precisament la zona més beneficiada per les precipitacions d’esta setmana. La resta del territori podrà rebre en qualsevol moment del matí algun ruixat dispers i dèbil, d’escassa importància.

Dimecres de matí creixeran els núvols i, amb ells, augmentarà la possibilitat de tempestes, que es preveu que descarreguen alguns litres en comarques com ara l’Alt Palància, la Plana d’Utiel-Requena o la Vall d’Aiora.

Precisament, són estes comarques interiors, entre les quals també està el Racó d’Ademús, que tradicionalment acumulen menys precipitacions en el conjunt de l’any, les que enguany presenten menys dèficit hídric que altres, com les costaneres, on tradicionalment s’acumulen més precipitacions al llarg de l’any.

És a dir, l’interior, malgrat ser una zona que atrau poca pluja, els registres hídrics d’enguany s’aproximen més als habituals, a diferència d’altres punts de la Comunitat Valenciana, com la costa, on hi ha molta més diferència entre els registres recollits habitualment i els que han caigut enguany. Els d’este 2024 estan molt per baix.

Les precipitacions que caiguen dimecres al nostre territori, en general, seran quasi testimonials, però donada la situació de sequera que vivim, qualsevol gota s’agrairà, especialment al camp i als espais naturals, on l’empremta de la falta d’aigua és evident en molts casos.

La “fortuna” de les pluges durarà poc. Serà un episodi de precipitacions curt. Dijous ja serà un dia assolellat, amb les màximes més baixes a l’interior, però un ambient bascós en la resta del territori. Eixa jornada el ponent farà acte de presència.

També et pot interessar

stats