Els productors de cultius de secà perdran 73 milions d'euros per la sequera

La Unió Llauradora convoca una protesta davant de la Conselleria d'Agricultura per "la falta de sensibilitat per a compensar els danys"

Ametlers afectats per la sequera
Ametlers afectats per la sequera / La Unió Llauradora i Ramadera

La incidència de la sequera persistent en els cultius de secà a la Comunitat Valenciana causa ja als productors pèrdues de vora 73 milions d'euros en esta campanya, segons ha denunciat la Unió Llauradora i Ramadera, coincidint amb el Dia Mundial de Lluita contra la Desertificació i la Sequera.

En un estudi que han compartit este dilluns, mostren que el 51% de les hectàrees cultivades en territori valencià són de secà: els olivars, ametlers, el raïm de vinificació i els cereals ocupen 264.098 hectàrees de les comarques d'interior i suposen el 93% del cultivat en secà.

La província de València és la més perjudicada

Per províncies, la de València és la més perjudicada, amb el 55% del total de danys i 38,9 milions d'euros en pèrdues. A la d'Alacant, amb el 29% dels danys, les pèrdues ascendeixen a 22 milions. Mentre que a la de Castelló les pèrdues són d'11,5 milions d'euros i el 16% del total dels danys. Les comarques més afectades són la Plana d'Utiel-Requena (34%), seguida del Vinalopó Mitjà (7%), Alt Vinalopó (6,7%), els Serrans (5,7%) i la Plana Alta (4,9%).

Segons sosté La Unió, les pluges de les últimes setmanes simplement han sigut "un respir", ja que els danys i pèrdues en molts casos "són ja irreversibles" i necessiten "compensació per part de les administracions per a les persones afectades".

L'ametler, el cultiu més afectat

El cultiu amb més pèrdues és l'ametler, amb 29,6 milions d'euros i el 42% dels danys. La reducció de collita d'esta campanya per la meteorologia adversa respecte d'una normal serà d'un 62% aproximadament, segons La Unió.

Segueix el raïm de vinificació, amb 24,2 milions d'euros en pèrdues i el 34% de danys. A banda, l'olivar ha perdut 13,5 milions i ha sofrit el 19% dels danys. El descens d'olives respecte de campanyes normals pot ser del 78%, segons càlculs de La Unió. Els cereals, amb 3,5 milions d'euros en pèrdues i el 5% del global dels danys, han notat una disminució de la collita de més del 91% respecte a campanyes anteriors.

Pel que fa al raïm de taula de la Marina Alta, ha perdut 1,6 milions d'euros. La reducció respecte d'altres collites és de més del 90%. També estimen pèrdues en la cirera i en sectors ramaders en extensiu, davant de la falta de pastura i aigua.

Cal aclarir que l'estudi contempla únicament les pèrdues econòmiques directes i només d'esta campanya 2024-2025, sense tindre en compte les campanyes pròximes, la mort de l'arbratge o les pèrdues indirectes de mà d'obra, almàsseres o cellers, logística, entre altres.

La Unió demana ajudes urgents per als cultius de secà

Des de l'associació agrària han reiterat que s'han d'establir "ajudes extraordinàries per als productors de la Comunitat Valenciana d'estos cultius de secà". En diverses ocasions han sol·licitat a la Conselleria d'Agricultura que establisca amb caràcter d'urgència una ajuda excepcional i directa a estes explotacions agrícoles. No obstant això, "des de Conselleria no hi ha hagut una resposta positiva a cap d'estes demandes", segons han assegurat.

Protesta este divendres

L'organització agrària ja ha convocat una protesta per al divendres 21, davant de "la manifesta insensibilitat i desatenció per part de la Generalitat als problemes que afligeixen els llauradors i ramaders de la Comunitat Valenciana", un dels quals seria el de "la falta de resposta a l'afecció de la sequera en el camp".

També et pot interessar

stats