La pluja dona una treva abans de tornar amb força divendres

Les precipitacions han disminuït, però demà s'espera una nova onada de precipitacions de sud a nord

El Salto de Xella (Canal de Navarrés) baixa més ple que ho ha fet en anys
El Salto de Xella (Canal de Navarrés) baixa més ple que en anys / 'Bona vesprada'

Aquest dijous l'aigua ha donat una mica de treva a la Comunitat Valenciana però, segons l'equip de l'oratge d'À Punt Mèdia, divendres arriba un nou temporal que entrarà per la zona sud-est de la Península. Això farà que una nova onada de precipitacions agrane el territori de sud a nord. Si la situació de pluges persistent s'allarga en el temps, podríem estar davant del mes més plujós de l'any, cosa que és notable, perquè normalment són els mesos de tardor els que més precipitacions acumulen.

Davant aquestes previsions per a demà, el Centre de Coordinació d’Emergències de la Generalitat ha establit per a demà divendres l’avís nivell groc per fenòmens costaners en tot el litoral de la Comunitat Valenciana, i adverteix que cal tindre molta precaució amb les activitats a la franja marítima. 

Malgrat que les pluges han parat o han disminuït, depenent de la zona, rius i barrancs continuen baixant plens, i molts dels embassaments valencians s'acosten a la capacitat màxima. És el cas del pantà de Guadalest (Marina Alta), que ja està al 89% de la capacitat i que la Confederació Hidrogràfica del Xúquer vigila de prop per si fora cas començar a desaiguar-lo en les pròximes hores o dies.

Embassaments al límit

Les fortes pluges d'aquesta setmana a la Marina Baixa, especialment a Callosa d'en Sarrià, han fet que el riu Algar baixe ple, han obligat a tallar algunes carreteres i han fet que l'aigua arribe a mig metre de les cases més pròximes a la riba del riu. De fet, per l'assut del riu aquest dijous han passat 19.000 l/s cap a la desembocadura, que està al municipi costaner d'Altea, on ahir dimarts van tallar per perill d'inundacions els ponts de Sogai i de l'Escorxador, i va tancar la ciutat esportiva, situats molt prop de la desembocadura. També en aquesta comarca està l'embassament de l'Amadòrio (la Vila Joiosa), actualment al 50% de la capacitat.

L’embassament de Beniarrés (Comtat) ha començat a evacuar amb un cabal inicial de 8 m³/s, que podria arribar a 15 m³/s al llarg de les pròximes hores, segons ha informat la Confederació Hidrogràfica del Xúquer. 

També a la Canal de Navarrés la quantitat d'aigua que ha caigut aquests dies supera totes les expectatives. A Xella, amb l'aigua que ha caigut hui, ja s'han arreplegat més de 450 l/m². De fet, el veïnat assegura que feia anys que el famós Salto –una de les principals atraccions turístiques i naturals de la comarca– no baixava tan ple. A Énguera, capital de la comarca, han caigut més de 520 l/m² i l'Ajuntament ha pres la decisió de tancar totes les rambles i passos inundables, com ara la rambla Roja, que està completament negada i coberta d'aigua. Però, de moment, el rècord comarcal el té Bicorb, on han arreplegat més de 550 l/m².

Una situació similar es viu a la Vall d'Uixó (Plana Baixa), on la pluja no dona treva i les coves de Sant Josep continuen desbordades i escopint l'aigua que s'ha arreplegat durant tota la setmana a la serra d'Espadà, on s'han registrat algunes de les acumulacions d'aigua per metre quadrat més grans des de dilluns.

Precipitacions de rècord

Així i tot, en les últimes 72 hores on més aigua ha caigut ha sigut a l'interior del nord de la província d'Alacant i el sud de la província de València. Com es pot veure en el gràfic, a les 18:30 hores de la vesprada d'aquest dijous, el rècord està a Barx (Safor), on s'han arreplegat 358,8 l/m², seguit ben de prop per la Vall d'Ebo (Marina Alta), on han caigut 350,6 m/l² i per la Vall de Laguar, on s'han acumulat 321,2 l/m². Aquestes dades pertanyen a l'Avamet.

Gràfica de precipitacions registrades en les últimes 72 hores segons Avamet
Gràfica de precipitacions registrades en les últimes 72 hores segons Avamet / Bona Vesprada

Gràcies que hui han disminuït les precipitacions, els serveis d'emergències i els bombers no han fet tantes intervencions com aquests dies passats, però, així i tot, els ha tocat retirar alguns arbres que han caigut i a la Plana Baixa els bombers dels parcs de la Plana Baixa i d'Espadà-Millars han rescatat un motorista que s'havia quedat atrapat en una rambla entre Onda i Betxí.

Despreniments i carreteres tallades

Hui la pluja ha deixat també alguns despreniments i solsides, com aquesta a la Plana Baixa, que ha obligat a tallar la CV-20 de Castelló entre Almedíxer (Alt Palància) i Aín (Plana Baixa). Pedres, terra i algun arbre de la riba del camí han caigut a la via i han impedit el pas.

Però aquesta no és l'única carretera per la qual no es pot circular, segons l’última actualització de la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, hi ha cinc carreteres tallades, dues a la comarca de la Foia de Bunyol, i una -la CV 421 entre Torís i Xiva- està tallada des de dimarts. 

Carreteres tallades a les 15:25 segons les dades de la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat
Carreteres tallades a les 15:25 segons les dades de la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat / Bona Vesprada

També et pot interessar

stats