La pluja ajuda a controlar el foc a Astúries després de cremar 11.000 hectàrees

Dels 135 focs que s'havien produït de manera simultània al Principat aquestes setmanes en queden actius 22

Equips treballant en l'extinció dels incendis
Equips treballant en l'extinció dels incendis / Paco Paredes (Efe)

Les pluges i el canvi de direcció del vent han contribuït aquest dissabte a fer front a l'onada d'incendis a Astúries després d'haver-se cremat unes 11.000 hectàrees. El número de focus s'ha aconseguit reduir dels 135, que s'havien produït de manera simultània, a 22.

La millora de la situació ha portat al govern del Principat d'Astúries a rebaixar a fase 1 la situació d'emergència del Pla Especial de Protecció Civil per Incendis Forestals (Infopa), perquè no hi ha en aquests moments perill per a les persones i els seus béns.

Aquesta onada, que va començar fa deu dies, ha cremat unes 11.000 hectàrees segons les primeres estimacions, només per darrere de les registrades l'octubre de 2017 i desembre de 2015, quan van quedar arrasades prop de 13.000 i més de 16.000 hectàrees, respectivament.

En aquests moments només s'està treballant en els incendis de Piñera de Arriba, a Lena; Naraval, Rañadoiro i Casa Ríos, a Tineo; i Bustefollado, a Villayón. Agents del Medi Natural i Bombers d'Astúries aniran revisant i vigilant la resta, segons l'última informació facilitada pel Servei d'Emergències del Principat d'Astúries (SEPA).

El foc s'ha acarnissat especialment amb la zona occidental d'Astúries, on s'han arribat a evacuar vora 400 persones i s'han cremat construccions, com cabanyes i hórreos, però no residències habituals.

En aquest context, el govern asturià accelerarà la concessió d'ajudes als afectats i demanarà que el Principat, "o almenys les zones amb major afectació", siguen declarades zona catastròfica.

Per la seua part, el president d'Astúries, Adrián Barbón, ha tornat a assenyalar que els focs han sigut provocats per uns "autèntics terroristes" que "han posat en risc la vida de persones". Així mateix, ha demanat l'ajuda dels veïns en cas que tinguen "sospites", i ha subratllat que vol "veure gent a la presó".

Cantàbria, també afectada per quasi una desena d'incendis, no en té cap actiu, segons l'última actualització de dades del govern regional de dissabte.

També et pot interessar

stats