El nord d’Espanya es crema: 159 incendis forestals devoren Astúries i Cantàbria

Els governs autonòmics asseguren que són focs provocats, encesos quan l’absència de pluja i el vent fort dificulten l’extinció

 

Les flames de l'incendi de Luarca, a Astúries, vora l'A-8
Les flames de l'incendi de Luarca, a Astúries, vora l'A-8 / Paco Paredes (Efe)

Prop de 400 veïns de diversos municipis asturians estan desallotjats a causa dels 121 focus d’incendis que hi ha actius al principat, segons l'última informació facilitada pel Servei d'Emergències del Principat d'Astúries. Les altes temperatures i, sobretot, les fortes ratxes de vent, de més de 100 quilòmetres per hora, han dificultat dimecres i dijous l’extinció. Cantàbria també té 38 incendis actius.

Les evacuacions s'han concentrat en la zona occidental, la zona més castigada pels incendis, als municipis d'Allande, Aller, Belmonte de Miranda, Valdés, Tineo i Villayón, encara que també s'han produït a Oviedo, Siero i Llanera, en l'àrea central, i a Piloña, en la part oriental.

Les tasques d'extinció es concentren en el municipi de Valdés, on l'autovia A-8 i la carretera N-634, que comuniquen Astúries i Galícia, estan tallades sense desviaments alternatius, igual que altres tres carreteres autonòmiques.

A l'extinció s'ha incorporat una altra secció de la Unitat Militar d'Emergències, l’UME, amb 50 efectius i 20 vehicles que s'han sumat als 95 militars i 40 mitjans que ja treballaven en la regió.

Les autoritats coincideixen que l'origen de l'onada d'incendis és intencionat, com ja va passar en altres episodis similars registrats en 2015 i 2017.

D’altra banda, Cantàbria té 38 incendis forestals actius. Aquesta comunitat també tanca un mes negre pel que fa als focs. N’ha registrat 330 i tots ells provocats, segons insisteix el govern regional.

D’acord amb les dades facilitades aquest divendres per l'executiu càntabre, des de les 19 hores de dijous hi ha hagut 20 incendis nous i en total continuen actius 38.

També et pot interessar

stats