Controlats i estabilitzats tots els incendis d’Astúries, tret de dos a Parres i Belmonte

El govern autonòmic, que ha demanat la declaració de zona catastròfica, assegura que els focs haurien sigut intencionats

Intervenció d'un bomber en un dels incendis a Astúries
Intervenció d'un bomber en un dels incendis a Astúries / UME (@UMEgob)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
01 d'abril 2023 - 10:57 Actualitzat: 01 d'abril 2023 - 20:25

Els incendis forestals d'Astúries estan, en aquests moments, "controlats i estabilitzats", llevat d'un foc registrat a Parres i un altre a Belmonte de Miranda, per la qual cosa s'estan començant a retirar efectius de suport que s'han desplegat durant els últims dies a la comunitat.

Així ho ha assegurat aquest dissabte el gerent del Servei d'Emergències del Principat d'Astúries (SEPA), Óscar Rodríguez, en una roda de premsa en què ha estat acompanyat del president del Principat, Adrián Barbón. Durant la conferència s’ha fet balanç de l'onada d'incendis que han afectat amb especial virulència la zona occidental i han obligat a evacuar a prop de 400 persones.

Dels 95 incendis que estaven actius a primera hora d’aquest dissabte, ara mateix n'hi ha 71 d'"oberts", però controlats, i només dos, a Aballe (Parres) i Cutiellos (Belmonte de Miranda), encara no estan estabilitzats, si bé l'arribada de la pluja ajudarà en els treballs, ha assenyalat el gerent del SEPA.

Després d'insistir que els dos focs tenen una "evolució favorable", ha calculat en 11.000 les hectàrees que s'han vist afectades a la zona occidental i entre 30 i 40 hectàrees al Naranco.

Els incendis registrats al llarg dels últims dies al Principat d'Astúries han obligat a evacuar 375 persones i tallar carreteres. També han afectat construccions, si bé no s'ha cremat cap casa habitada.

El president asturià, que ha demanat la declaració de zona catastròfica, ha assegurat que Astúries viu una situació d'"emergència" per aquesta onada de focs, la pitjor des del 2017, que han estat provocats per uns "autèntics terroristes" que "han posat en risc la vida de persones".

El govern asturià ja ha avançat que els pròxims dies concretarà una sèrie d'ajudes destinades a pal·liar els danys i demanarà la implicació de l'administració estatal. També ha reiterat que l'origen de l'onada d'incendis ha sigut intencionat, com en altres episodis semblants registrats el 2015 i 2017, en els quals la Guàrdia Civil i la Fiscalia van constatar que el 80% dels focus havien sigut intencionats.

343 incendis al març a Cantàbria

Pel que fa a Cantàbria, hi ha huit incendis forestals actius aquest dissabte, la meitat localitzats a la zona de Vega de Pas, i nou controlats, segons dades facilitades pel govern regional.

La resta d'incendis actius de la jornada es troben a Selaya, Cillorigo, Luena i Camaleño. En total, a la comunitat autònoma hi ha hagut 343 incendis al març.

També et pot interessar

stats