El pla de vacunació contra la Covid-19 començarà al gener en les residències

El govern espanyol estableix tres etapes i 18 grups de població prioritaris, entre els quals també estan el personal sanitari i persones dependents.

Pla de vacunació de la Covid-19

El govern espanyol ha aprovat aquest dimarts el pla estatal que pilotarà la vacunació contra la Covid-19 a partir de l'any que ve amb l'objectiu de controlar la morbilitat i mortalitat derivada de la malaltia i fixar la fulla de ruta per als propers mesos. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha explicat en roda de premsa posterior al Consell de Ministres que el document fixa tres etapes en funció de la disponibilitat de dosi que vagen arribant dels 140 milions acordats amb la Unió Europea i diverses farmacèutiques, i prioritza 18 grups de població.

El primer col·lectiu a rebre la vacuna, ha avaçat Illa, seràn els majors en residències i centres de persons dependents, així com el personal sanitari i sociosanitari que hi treballa en ells. Serà a partir de gener, quan està previst que arriben les primeres dosi, en la primera etapa que contempla el pla del Ministeri de Sanitat i que s'estendrà fins al mes de març. Després dels interns i dels treballadors en residències serà el torn de la resta de personal sanitari i els grans dependents no institucionalitzats, també en la primera etapa del pla de vacunació. El govern calcula que aquest “grup diana” està integrat per uns 2,5 milions de persones.

En la segona etapa, de març a juny, Sanitat espera un increment progressiu del nombre de vacunes per tal d'arribar a més sectors de població. En la tercera, a partir del mes de juny, Espanya comptarà amb dosi suficient per a cobrir tots els grups que s'han marcat com a prioritaris en la vacunació.

Per a definir aquests 18 grups poblacionals, ha explicat el ministre Illa, el govern espanyol ha tingut en compte criteris científics, legals, econòmics i etics. Els sectors de població es prioritzen en base a un marc ètic on prevaleixen els principis d'igualtat i dignitat de drets de les persones, el prinicipi de necessitat, el d'equitat, la protecció a la discapacitat i el menor, el benefici social, la reciprocitat i la solidaritat. Segons ha precisat, tots eixos grups considerats prioritaris s'han avaluat mitjançant quatre criteris de risc: el de morbilitat greu i mortalitat, l'exposició greu a la malaltia, l'impacte socioeconòmic i la transmissió.

El responsable de Sanitat ha recordat que el pla presentat aquest dimarts suposa una estratègia única per a tot el país, en el marc europeu, i que compta amb les aportacions de les comunitats autònomes, associacions professionals, societats científiques i tècnics del mateix Ministeri. L'executiu ha fet pública la primera base, però insisteix que es revisarà de forma contínua i està obert a modificacions.

El passat divendres, el president del govern Pedro Sánchez, ja va anunciar alguns detalls de l'estratègia de vacunació, com ara que hi haurà 13.000 punts d'administració. El ministre Illa ha confirmat que el Sistema Nacional de Salut serà l'encarregat de vacunar la població a través dels centres d'atenció primària, un fet que, de nou, posarà a prova la capacitat de resposta del primer nivell de la sanitat pública. “El Sistema Nacional de Salut està preparat”, ha assegurat Illa, tot i que ha afegit que s'està treballant per a millorar alguns aspectes logístics. L'objectiu de l'executiu és tindre vacunada "una part molt substancial" de la població espanyola, "amb totes les garanties", en el primer semestre de 2021.

Gratuïta i voluntària

La vacuna per a immunitzar de la Covid-19 serà gratuïta i s'unirà així a les catorze que ja conformen el calendari de vacunació a Espanya. Illa ha insistit que tindrà “els mateixos nivells de seguretat que qualsevol de les que s'empren habitualment” per a altres malalties en el país.

El govern espanyol no s'inclina, de moment, per fer-la obligatòria, almenys en les etapes inicials. “Creiem que podem aconseguir millors resultats d'acceptabilitat si és voluntària”, ha justificat Illa. Tot i això, fonts del ministeri no tanquen la porta al fet que haja d'adoptar-se eixa mesura si les autoritats sanitàries ho estimen necessari dins de l'evolució de la pandèmia i asseguren que hi ha les eines necessàries a obligar la població a vacunar-se.

La estratègia de seguiment i avaluació posterior del tractament és altre dels eixos del pla. Illa ha explicat que es posarà en marxa un pla especial de farmacovigilància per a controlar com evolucionen les persones que han rebut la vacuna i també l'administració de la segona dosi.

També et pot interessar

stats