El Pla Resistir Plus comença amb una allau de sol·licituds: quasi 1.800 en els primers cinc minuts

La tramitació, que s'ha iniciat aquest dilluns, s'ha dividit en dues fases i Hisenda preveu concertar més de 7.000 cites al dia

El sector de l'hostaleria ha sigut un dels més afectats pels ERTO perquè molts establiments encara no han pogut recuperar la seua activitat habitual
El sector de la restauració ha sigut un dels més afectats pels ERTO durant la pandèmia / À Punt NTC

Cinc minuts i quasi 1.800 peticions. És el balanç dels primers moments de vida del Pla Resistir Plus, la línia de subvencions extraordinàries dissenyada per la Generalitat per a rescatar el teixit empresarial valencià per culpa de l'impacte de la pandèmia de la Covid-19. Està dotada amb 647 milions d'euros. Aquest dilluns a les 9:00 hores s'ha obert el termini per a accedir a les ajudes amb una gran acollida: només en els primers cinc minuts ja s'havien tramitat 1.795 cites prèvies, quantitat que ascendia a 6.722 dues hores més tard. 

Les xifres les han donades a conéixer el conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, i la directora general de Model Econòmic i Finançament, Dolors Furió, en un seminari web al qual han assistit més de 900 persones, entre empresaris, entitats locals i professionals de l'assessoria fiscal i de la gestió empresarial, per a explicar el procediment de tramitació i resoldre els dubtes que puguen sorgir durant la sol·licitud. S'hi podran acollir empreses i persones treballadores autònomes de fins a 188 sectors diferents.

Inicialment, la normativa estatal en contemplava 95, però la Generalitat n'ha afegit 93 d'addicionals i ha estés la llista de sectors que han sigut durament colpejats per la pandèmia. Segons ha destacat Vicent Soler, s'ha atés l'índex d'especialització d'aquests sectors en el territori valencià, així com el nivell de caiguda de l'activitat i el volum de treballadors i treballadores que han estat en expedient de regulació temporal d'ocupació (ERTO) des de gener de 2021."Hem tingut l'oportunitat d'adequar els sectors beneficiaris a la realitat econòmica valenciana", ha resumit el conseller. 

Des de la Conselleria d'Hisenda s'han compromés que la tramitació de les ajudes es desenvolupe de la manera "més àgil possible" per tal que les aquetes arriben "de manera immediata" i "amb celeritat". La intenció del departament liderat per Soler és reduir les possibles incidències al mínim per a poder concloure'n la tramitació al llarg de les pròximes setmanes. La resolució de les subvencions no es farà en cap cas per l'orde de registre de la sol·licitud, sinó per l'impacte de la Covid-19 en els negocis.

El conseller Soler ha assenyalat que l'objectiu del Pla Resistir Plus és ajudar els particulars a la "solvència empresarial" a través d'ajudes directes amb un doble objectiu: sostindre les empreses viables que ara travessen dificultats financeres i, alhora, potenciar el teixit productiu valencià per a impulsar-ne la recuperació, el manteniment de l'ocupació i el creixement.

Tramitació en dues fases

El procediment per a sol·licitar les ajudes contempla dues fases separades per a cadascun dels grups de beneficiaris "amb l'objectiu que puguem atendre amb diligència totes les sol·licituds i facilitem la seua resolució". Per això, des d'aquest dilluns i fins a les 23:59 hores del divendres 4 de juny, podran demanar cita prèvia per a tramitar la sol·licitud totes les persones autònomes que tributen pel règim d'estimació objectiva o mòduls; les empreses de nova creació i les que hagen fet canvis en la societat mercantil rebran una ajuda màxima de 3.000 euros.

Per al tràmit de cita prèvia únicament és necessari el NIF de l'empresa i un correu electrònic, a través del qual les persones o entitats beneficiàries reben una confirmació de la sol·licitud, així com un dia i una franja horària assignada durant la qual han d'adjuntar obligatòriament eixa sol·licitud. Aquest segon tràmit requereix el certificat electrònic. Les primeres cites s'han assignat per al dimecres 9 de juny a les 08:00 hores i es preveu atorgar 7.200 cites per dia.

La segona fase, que té una dotació de 447 milions d'euros, estarà destinada a tots els empresaris i professionals que tributen en el règim estimació directa en l'IRPF i que acrediten una caiguda significativa (almenys el 30%) en el volum d'operacions durant el període de la pandèmia. Aquesta ajuda, que no podrà ser mai inferior a 4.000 euros, podrà arribar fins als 200.000 euros.

També et pot interessar

stats