Pilar Mateo: "Els virus ens havien tocat a la porta, sabíem que eren ací i ningú en feia res"

La científica destaca que la pandèmia ha mostrat que hi ha un problema d'organització d'estructures i que cal actuar de manera global i invertir en prevenció

Peu de foto: Pilar Mateo en 'Les notícies del matí'
Peu de foto: Pilar Mateo en 'Les notícies del matí' / À Punt NTC

"Els virus ens havien tocat a la porta, sabíem que eren ací i ningú en feia res". Així de contundent s'ha mostrat en Les notícies del matí la científica Pilar Mateo, membre del comité d'experts que assessora el Consell. Segons Mateo, la pandèmia de la Covid-19 ha posat de manifest que "ha fallat l’estructura perquè no estava organitzada per a poder respondre i també estan malament les desigualtats".

Pilar Mateo ha explicat que s'ha vist que la "globalització fa que els problemes arriben a tots, però les solucions han d'arribar a tots també". No obstant això, ha destacat que no hi ha suficients vacunes a l'hemisferi sud i "la gent voldrà viatjar i arribaran les malalties". "A mi, em dol sentir a països dir que els sobren vacunes d'AstraZeneca".

Per a l'experta, hi ha molts problemes mediambientals i s'ha de començar a parlar d'"un món total i global" i s'ha d'analitzar què estructures estan malament "que són moltes coses i començar a solucionar-les".

"La prevenció és fonamental, però el que deixa diners és la cura"

"Vivim en un món molt happy i pensem que mai ens passarà res a nosaltres", lamenta. Per això, assenyala que la ciència ha d'estar al costat de qui pateix i actuar, i per a això "la prevenció és fonamental, però el que deixa diners és la cura", apunta. La pandèmia ha reflectit per a Mateo el "fracàs" d'Europa per a buscar solucions. "La ciència és fonamental, però sense producció i fabricació no serveix de res i Europa ha d'estar a l'avantguarda en ciència i no esperar els que ens venen des de fora. Ací tenim experts fent vacunes i no hi ha indústria que els ajude".

La prevenció s'ha de fer, ha incidit la científica, quan comença el problema. Ha posat l'exemple del mosquit tigre que va entrar pel Delta de l'Ebre i s'ha desplaçat per tota Espanya i ara és impossible erradicar-lo i un vector transmissor de malalties. Els problemes són globals i ha assenyalat que al Brasil o Colòmbia ja es comença a parlar del coronadengue. "Què passarà quan es viatge", s'ha preguntat.

El problema per a l'experta assessora del Consell és que no hi ha ajudes a la prevenció perquè no tenen un retorn ràpid. "Cal creure que els retorns lents són els més importants". Així, afirma que a vegades la ciència va més ràpida del que sembla, "és més lenta la burocràcia i això cal començar a solucionar-ho". "Tots els problemes vindran ací, els mosquits arriben per l'emigració dels ocells. És un món global i o comencen a buscar solucions globals o això no se solucionarà".

També et pot interessar

stats