Pilar Baldominos, la valenciana que treballa a Harvard contra el càncer de mama més agressiu
Aquesta biotecnòloga de la UPV ha fet un gran avanç en la identificació de les cèl·lules resistents al tractament del càncer de mama triple negatiu
Pilar Baldominos és una científica de la Universitat Politècnica de València (UPV) que ha fet un pas avant en la identificació de cèl·lules que reprodueixen un nou tumor del càncer de mama triple negatiu, el més agressiu que es coneix.
Aquesta biotecnòloga valenciana i el seu equip treballen en el càncer de mama triple negatiu a la Universitat de Harvard, a Boston (Estats Units). És un càncer que només té una taxa de resposta a la immunoteràpia del 20% i, tot i això, les pacients acaben recaient-hi, explica la jove científica a À Punt NTC.
Fins ara no se sabia per què el tumor es reproduïa si el tractament havia anat bé, però després de quatre anys fent faena al laboratori, ja ho han esbrinat: hi ha un 2% de cèl·lules que normalment resisteixen al sistema immune, afirma la investigadora, i ara han pogut aïllar-les i identificar-les, esbrinant per què el tractament no les mata.
Són unes cèl·lules que fins ara passaven desapercebudes, però que acaben organitzant-se en grups de defensa hostils. Segons la investigació de Baldominos i el seu equip, aquestes cèl·lules es concentren en “microregions dins del tumor fins a les quals no arriba el sistema immune” i fan una defensa organitzada.
Han aconseguit aquest descobriment gràcies a una tècnica, el PADME, que combina l'ús de ratolins anomenats JEDI, perquè treballen amb coloracions fluorescents fent que el sistema immune d’aquest ratolí ataque una proteïna verda. La gran particularitat de la investigació de l’equip de Baldominos és que ara saben què és allò que el sistema immune està reconeixent i, a més, com que és fluorescent, poden veure-ho.
Aquesta investigació és bàsica per a obrir nous camins en la lluita contra el tumor cancerós de mama més agressiu.