Els pescadors valencians arreplegaren 76.000 quilos de fem el 2019

La xifra és la meitat de la recuperada en aigües espanyoles el mateix any.

Deixalles de plàstic en una platja
Deixalles de plàstic en una platja / Angela Compagnone (Unsplash)

Les llotges de la Comunitat Valenciana van rescatar més de 76.000 quilos de residus del Mediterrani el 2019, el 50 per cent del total de fem marí recollit en tot el litoral espanyol. Un total de 14 ports pesquers que conformen la Comissió Interfederativa de Confraries de Pescadors de la Comunitat Valenciana (Coincopesca) participen per a netejar i conservar la bona salut de l'ecosistema marí amb un total de 200 vaixells d'arrossegament.

Aquesta tasca, que realitzen els 923 pescadors del litoral valencià, s'afegeix al projecte “Upcycling the Oceans”, que impulsa la Fundació Ecoalf i Ecoembes i que busca donar una segona vida al fem que està destruint els oceans, segons ha informat Coincopesca en un comunicat.

Els ports de Castelló, Vinaròs, Benicarló, Peníscola, Borriana, València, Gandia, Cullera, la Vila Joiosa, Santa Pola, Calp, Dénia, Xàbia i Altea, han ajudat des de 2015 a detindre l'amenaça que suposa el fem marí per a la salut de les nostres mars i costes. En el conjunt del litoral espanyol, els pescadors van recuperar un total de 151.975 quilos de residus dels fons marins l'any passat. Des del naixement de la iniciativa, la quantitat recollida ascendeix a unes 500 tones.

“Upcycling the Oceans” és un projecte únic en el món que persegueix acabar amb els huit milions de tones de fem que queden en el fons de la mar cada any i amenacen els ecosistemes marins i la biodiversitat. Impulsat per Ecoembes i la Fundació Ecoalf, el projecte compta amb la col·laboració de 2.539 pescadors, 546 vaixells d'arrossegament i amb 37 ports pesquers de Galícia, Catalunya, la Comunitat Valenciana, la Regió de Múrcia i Andalusia.

Totes dues associacions sense ànim de lucre comencen la seua tasca quan els pescadors dipositen els residus en els contenidors seleccionats, on són classificats per a col·laborar a crear una economia circular. El PET es recicla en fil amb el qual, després de passar pels diferents controls de qualitat, s'elaboren teixits i peces de roba 100% reciclades.

La Comissió Interfederativa de les Confraries de Pescadors va nàixer com a fórmula associativa de pescadors, per a atendre les necessitats de subsistència dels seus membres, i es va vincular des del principi a la pesca litoral i artesanal. Està formada per prop de 20 confraries de pescadors de la Comunitat Valenciana: deu a la província d'Alacant, cinc a la de Castelló i quatre més a la de València.

També et pot interessar

stats